fbpx
Vill du medverka i vår inlaga Grill & Kalla Drycker? Kontakta annons@butikstrender.se Sista materialdag 4 april.

40 procent högre råvarupriser

By on 1 november 2018

Nu kommer fler konsekvenser av den heta och torra sommaren.
Livsmedelsföretagen drabbas hårt.
För vissa har råvarupriser gått upp 40 procent jämfört med 2017.

Sommarens torka och hetta fick sädesfält att torka och bönder tvingades nödslakta djur i brist på foder.
Nu får den extrema sommaren konsekvenser även för övriga delar av livsmedelsproduktionen.

Organisationen Livsmedelsföretagen pekar på följderna i sin konjunkturrapport för oktober.
Kostnaderna för råvaruinköpen har redan ökat med 40 procent för vissa av Livsmedelsföretagens medlemsföretag och en stor del av dem säger att kostnaderna kommer att fortsätta öka under vintern och våren.

Framförallt är det bagerier, bryggerier, mejerier pasta- och flingtillverkare liksom kött- och charkproducenter som drabbas men effekterna slår brett, konstaterar man.
– Det är få branscher som kommer undan, sammanfattar Livsmedelsföretagens ekonom Carl Eckerdal till TT.

Ungefär 60 procent av det som förädlas inom svensk livsmedelsindustri är baserat på råvaror från det svenska jordbruket.
För företaget handlar det efter en sommar som denna att möta en brist på råvara eller att importera vilket i sin tur skapar dyra omställningsprocesser.

En konsekvens av hela situationen blir att ett antal producenter och företag behöver höja priserna runt årsskiftet och framöver.
Livsmedelsföretagen är nu rädda för att inte få ett gensvar från dagligvaruleden för nödvändigheten i att få bättre betalt och befarar då att ett antal företag kan komma att slås ut.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.