fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

69 hållbara förslag från Axfood

By on 28 June 2018

Ett halveringsmål för matsvinn och höjd status på fryst mat.
Det är två av 69 förslag på hållbarhetsområdet från Axfood.
Nu släpper man rapporten Mat 2030 i lagom tid till Almedalsveckan.

Det handlar om version 3.0 av Mat 2030 som Axfood nu släpper.
I denna, 2018 års version, fortsätter man att uppmuntra hållbar konsumtion, förädling av svenska  mervärden och målet ett fossilfritt Sverige 2030.

Totalt föreslår Axfood 69 åtgärder samtidigt som man konstaterar att av tidigare års förslag är nu 23 genomförda eller på väg att genomföras.
Axfood vill driva på utvecklingen genom att fortsätta lämna konkreta förslag till åtgärder.

Axfood är en av landets ledande dagligvaruaktörer och påpekar att man därmed har möjlighet att göra skillnad.
–  Förra året fick vi bort bekämpningsmedel för frukt och grönt som är förbjudna inom EU. Vi påbörjade även en differentiering av fordonsflottan och drev opinion mot bränsle som innehåller råvara från oljepalmen, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.
– Dessutom bytte vi ut påsar för frukt och grönt av fossil plast till grön plast och skänkte flera hundra ton mat till välgörenhet för att motverka matsvinn.

Samtidigt påpekar man att mycket arbete återstår för politiker, näringsliv och dagligvaruhandeln.
–Vi är övertygade om att satsningar på mervärden inom miljö- och djuromsorg, förädling och innovation stärker konkurrenskraften, säger Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

– Därför återkommer vi nu med ännu en upplaga av Mat 2030 – version 3.0. Vad konsumenterna kommer att lägga på tallriken 2030 är nämligen mer aktuellt än någonsin tidigare. En ambitiös klimatpolitik är inte ett hinder, det är en nödvändighet och en förutsättning för att vi ska nå de gemensamma miljömålen.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.