Anna Skipper ser vad du äter

By on 29 January 2012
Anna-Skipper

Anna Skipper vill att vi ska äta rätt.
Hon tycker också att butikerna levererar alldeles för mycket färdiglagad och prefabricerad föda.
Men hon tror att det kommer att vända, trenden går mot mer ekologiskt och närodlat.
Det viktigaste är att var och en hittar sitt eget sätt att få en bättre livsstil.

Anna Skipper, programledare i tv, föreläsare och hälsocoach bland annat, har intresserat sig för mat så länge hon kan minnas.
Och de senaste tio-talet år har det också varit hennes yrke mest känd kanske för tv-programmet ”Du är vad du äter”.
Budskapet är att vi ska äta bra mat för att få en god hälsa.
Men vad är egentligen bra mat?
-– Det ska vara rena råvaror, inget prefabricerat och inga tillsatser. Och det ska helst vara ekologisk odlade produkter, säger hon.
Anna Skipper är kritiskt till stora delar av den svenska dagligvaruhandeln.
– Det blir bara mer och mer prefabricerat och färdiglagat med olika tillsatser. Visserligen kan man säga att det är vad folk efterfrågar men jag tror ändå att man behöver tänka till mer vad man ska erbjuda i butikerna.

Matkassen blev ju Årets julklapp och här tävlar företag och butiker i marknadsföringen om att erbjuda kunderna hälsoriktigt och bra kost. Är inte det bra?
– Jag är faktiskt inte så insatt i just det där, men jag tror att det kan vara ett bra steg på vägen att erbjuda bättre kost. Vad jag förstår är det bra råvaror och inga prefabricerade saker man erbjuder i kassarna, det är bra i så fall, säger hon.

Hur ska vi då bli så där duktiga på att bli hälsosamma, hur ska den enskilda orka ändra sitt liv i en bättre riktning?
– Jag tror att det viktigaste är att vi hittar rätt, det som passar dig som individ. Det pratas mycket om olika metoder. Inte fett, bara fett, påsar och så vidare. Men det här är en individuell fråga. Du måste hitta ditt eget sätt, den förändring som fungerar för dig. Och det är vad jag sysslar med både i tv och på mina kurser. Det kan inte sägas nog många gånger att det handlar om att individen ska anpassa kosten efter det du kan klara av. Därför är det svårt att ge generella råd egentligen, allt beror på personlighetstypen, säger hon.

Det sägs att Anna Skipper kan se på en människa vad den behöver för typ av kost för att få bra hälsa.
– Det ligger en sanning i det. Och jag tycker inte det är konstigare att en violinist kan se vilka som kan bli bra violinister. Det är en kunskap som kommer med att bli bra på sitt yrke och jag sysslar med hälsofrågor, säger hon.

Den svenska folkhälsan är ute i debatten idag. Varningsklockorna för att vi exempelvis blir fetare ringer allt klarare.
– Maten är en klassfråga helt klart. De som har råd äter mer rätt, tränar mer och så vidare. Det finns ingen säker statistik vad jag vet men om du går in på Östermalmshallen i Stockholm eller i affären i någon avfolkningsort så tror jag att du kommer att se skillnad på hur många som är överviktiga. Det är ett stort problem att hantera, säger hon.

Anna Skippers sätt att hantera frågan om vår hälsa är att ge råd och dåd i TV, på sina föreläsningar och i sina kurser, till individer som brottas med problem med sin livsstil.
Ett inslag är att när hon lägger ut allt en överviktig människa trycker i sig under en vecka på ett bord. Det blir ofta en syn som framkallar äckel. Något som Anna också har kritiserats för eftersom det finns de som anser att hon driver med människor.
– Sådant där är lätt att tycka. Men jag skulle aldrig driva eller håna någon person. Men för den överviktige kan det vara en bra metod för att inse vad man egentligen trycker i sig och därmed få en start för att orka ändra sin livsföring, säger hon.


Prästen Mikael Bedrup är en av många som Anna Skipper försökt hjälpa med viktnedgång i sitt program ”Du är vad du äter”. Foto: TV4

I vår ordnar Anna Skipper kurser på 14 dagar i Florens i Italien. Hit kommer svenskar som vill ändra sin livsföring.
– Vi går igenom varje individ och upprättar ett schema för just den personen. De har olika målsättningar, de kan vara för tjocka eller smala, ha problem med diabetes eller annat. Vi gör också massor av gemensamma utflykter, bland annat till olivträdgårdar, har spabehandlingar och mycket annat. Det är fantastiska dagar, säger hon.

Trots att hon är kritisk mot vad butikerna erbjuder sina kunder så är hon ändå optimistisk inför framtiden.

– Ja, det kommer att bli mer närproducerat och det ekologiska blir alltmer efterfrågat. Många vill nog odla sina egna grönsaker och så också. Det pratas mycket om surdegsbröd och hemlagat. Så det finns positiva tendenser absolut, säger hon.
Samtidigt ifrågasätter hon också hur den svenska medelklassen lever sina liv.
– Visst är det märkligt att vi kan köpa kök för miljoner men vi lagar fiskpinnar i dem, säger hon.
Anna Skipper är en kontroversiell person som sticker ut.
Nyligen hamnade hon också på kvällstidningarnas löpsedlar kring skilsmässan med maken Olof Skipper.
– Alla tycker något om mig. Det är väl ett pris man betalar när man ligger i framkant och har något att säga i offentligheten. När det gäller skilsmässan är det något jag helst inte pratar om. Det kommer att bli tillräckligt jobbigt ändå med bodelning och annat som väntar nu, konstaterar hon.
I vår kommer tio nya program av ”Du är vad du äter” och Anna Skipper fortsätter att ha sina kurser, i vår i Florens i Italien.
Om det är någon som är speciellt intresserade så finns en inköpslista på bra produkter och annat smått och gott enligt Anna Skipper på hemsidan annaskipper.se.

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.