Apotek Hjärtat blir hjärtsäkert

By on 13 February 2018
Hjartstartare

Nu ska Apotek Hjärtat bli hjärtsäkert. Alla apotek ska få hjärtstartare i eller i direkt anslutning till apoteket och alla medarbetare ska utbildas i hjärt-lungräddning.

Det handlar om närmare 400 apotek och 3 500 medarbetare när Apotek Hjärtat nu initierar ett arbete för att kunna rädda personer som drabbas av plötsliga hjärtstopp.
Plötsliga hjärtstopp kan inträffa var som helst, varje dag dör cirka 15 personer av det utanför sjukvården och för varje minus som går utan behandling via en hjärtstartare minskar chansen att överleva med tio procent.

För att kunna bidra till att rädda personer ska nu Apotek Hjärtat se till att det finns hjärtstartare på eller nära varje apotek i hela Sverige.
– Med det här initiativet säkerställer vi att vi har en hjärtstartare på plats i alla våra apotek inom tre minuter, och att våra medarbetare kan hjälpa de som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp i närheten, säger Annika Svedberg som är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Parallellt med detta ska alla 3 500 medarbetare hos apotekskedjan utbildas i hjärt-lungräddning och hur man använder hjärtstartaren.
– När fler personer kan och vågar starta hjärt-lungräddning, och när ännu fler hjärtstartare finns lättillgängliga, kommer också fler personer att kunna få snabb och livsavgörande hjälp, säger Inger Ros som är förbundsordförande för Riksförbundet hjärtlung.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.