Arla vill inspirera och expandera

By on 17 June 2012
Christer Åberg

Inspiration och expansion.
Två ord som kan beskriva mejerikoncernen Arlas situation just nu.
Det handlar om förvärv i Tyskland och England.
Men också om grön prisväxling och matinspiration,
–Det är nog ganska länge sedan som det var så mycket på gång samtidigt hos oss, konstaterar Christer Åberg, vd i Arla Sverige.

Nyligen har Arla gjort två stora förvärv, i England och i Tyskland.
–Vi har en ambition att växa. Just nu har vi fokus på Norra Europa. Men vi är inte nöjda med det. Vi vill växa på marknader utanför Europa. Vi är redan inne i Mellanöstern och i Afrika men här finns ytterligare potential. Och sedan har vi tillväxtmarknader som Indien och Kina. Vi får se vad som händer men det finns en hel del att göra på det här området, säger han.
Strax efter midsommar ska Arlas högsta beslutande organ, representantskapet, ta det formella beslutet om förvärven, sedan återstår myndighetsprocessen som handlar om konkurrenssituationen.
–Vår bedömning är att det inte ska vara några problem när det gäller konkurrensen och vi räknar med att vara igång med processen i höst, säger han,
Vad har då egentligen de svenska bönderna att vinna på de här fusionerna?

–I och med att det kommer in tyska och engelska bönder i ägandet så innebär det att kostnaderna minskar per capita. När vi investerar så är det våra ägare som betalar men på det här sättet blir det fler som delar på kostnaderna. Det är en fördel, säger han.
För ganska precis ett år sedan förvärvade Arla mejeriföretaget Milko och det har varit en krävande process.
–Milko hade ett värre läge än vad vi trodde vid förvärvet, de hade gått i konkurs om vi inte kommit in. Det är också en gigantisk process att förändra logistiken för 2 500 kunder och 500 varor som ska ut och 500 som ska in.
Det är en process som inte varit helt enkel och de finns de som kommit i kläm.
Något som Christer Åberg beklagar djupt.
–Jag får väl passa på här i Butikstrender att be handlare om ursäkt för det strul som varit. Vi är på rätt väg nu men vi är inte färdiga ännu.
Arla genomför också just nu en global omorganisation. Syftet är att ge bättre förutsättningar för att betala högsta möjliga mjölkpris till ägarna.
–Tyvärr innebär sådana här förändringar att vi måste säga upp folk. Totalt handlar det om 250 personer och kanske man kan tycka att det inte är så många i en grupp på 6000 personer. Men för var och en som blir uppsagd är det ingen tröst. Vi försöker genomföra det här på ett så bra sätt som möjligt, säger han.
Från den 4 juni satsar Arla på grön prisväxling. Man höjer det ordinarie priset på vanlig mjölk och sänker samtidigt priset på den ekologiska varianten.

Christer Åberg har arbetat med konsumentnära verksamhet på ett eller annat i hela sitt vuxna liv.

Christer Åberg har arbetat med konsumentnära verksamhet på ett eller annat i hela sitt vuxna liv.

–Vi gör det här för att ekologi är viktigt för oss. Tyvärr är det så att försäljningen av ekologiska varor är plus minus noll, den har till och med sjunkit på vissa varor. Om du frågar människor om de vill ha ekologi så svarar nog de flesta ja, men vi ser på försäljningssiffrorna att den uppfattningen inte riktigt hänger med in i butiken, säger han.
Det är därför som Arla vill minska skillnaden i pris. När det gäller mjölk skiljer det idag två kronor, med den gröna prisväxlingen hoppas man komma ner till en dryg kronas skillnad.
–Vi har jobbat målmedvetet för att få mer ekologisk råvara och klara en fortsatt ökad ekokonsumtion, men när försäljningen istället minskat har det skapats ett överskott. Men det ger oss också möjligheter att skapa nya ekoprodukter. Vår målsättning är att fördubbla utbudet, säger han.
Utmärkelsen Arla Guldko är något som också engagerar Christer Åberg.

–Ja, det handlar om det som vi verkligen vill, att ge matinspiration. Det är verkligen roligt att få vara med om det. Det är jätteroligt med de butiker som vinner pris men jag tycker nästan att det är ännu häftigare med Bästa seniorservering och Bästa Matglädjeskola. Det är så fint att se att man lägger ner så mycket energi i skolan och i äldreboenden för att göra god och inspirerande mat, säger han.
Att inspirera är viktigt för Arla. Därför har man också i ett samarbete med Sverige Olympiska kommitté, SOK skapat en egen träningssida på arla.se som ska inspirera till träning och bra kosthållning. Via Arlas mjölkambassadörer får de som går in på sidan tips på träningsövningar och en inblick i hur OS-stjärnorna laddar upp inför de kommande olympiska spelen i London.
–Vi vill vara med och inspirera på många sätt, konstaterar han.
Christer Åberg har arbetat med konsumentnära verksamhet på ett eller annat i hela sitt vuxna liv. De första 16 åren arbetade han i Unilever, sedan blev han vd i Atria Scandinavia.
Första kontakten med svenska bönder fick han 2004 då han gick in i Scans styrelse.
–2007 blev jag överlockad till Arla. Jag hade viss koll på att Arla var ett fint företag men också att det borde finnas utvecklingsmöjligheter. Och så var det. Det har ju hänt en hel del de senaste åren.
Arla går bra som företag men Christer Åberg är inte nöjd.

Christer Åberg konstaterar att det händer mycket inom Arla just nu.

Christer Åberg konstaterar att det händer mycket inom Arla just nu.

–Nej, vi måste bli vassare när det gäller att betala tillbaka till våra ägare, det vill säga bönderna. Vi såg att det fanns ett holländskt företag som betalde ett högre pris än oss under 2011. Därför ska vi försöka vässa oss ytterligare på den punkten, säger han.
Som utomstående tycker jag att det är mycket Arla nu, det händer mycket?
–Ja, det är nog en uppfattning som vi delar. Frågan är om det någonsin varit så mycket som det är just nu, säger han.
Någon egen bondebakgrund har inte Christer Åberg.
–Nej, jag tycker om att vara på landet och i skogen men det är nog det närmaste jag kommer lantbrukslivet, säger han med ett leende.
Förutom vd-skapet i Arla sitter Christer Åberg i två styrelser, Svenska Spel AB och banken SBAB.
–Båda bedriver konsumentnära verksamheter och för egen del får jag ett bredare perspektiv, säger han.
Jobbet dominerar Christer Åbergs liv men lite tid finns också för annat.
–Jodå, jag försöker hålla mig i form bland annat. Förut har jag sprungit ganska mycket men har fått problem med ett knä som gjorde att jag tvingades ställa halvmaran Göteborgsvarvet som jag hade anmält mig till, säger Christer Åberg.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.