Ät rätt – slipp diabetes

By on 20 juli 2017
7140322-fruit-kitchen-scale-and-measuring-tape-on-a-white-background

Diabetes är ett växande samhällsproblem men man kan förebygga risken för diabetes bland annat genom kost och vanor, konstaterar forskarna.
Naturligtvis kan man också öka på risken genom att äta, dricka och bete sig fel…

Här är siffrorna som var och en bör ta till sig i en sammanställning.
Du minskar risken för diabetes med 14 procent varje gång du ökar ditt intag med bladgrönsaker (spenat, sallad, grönkål och så vidare) med 100 gram om dagen.
Du minskar diabetesrisken med 23 procent om du äter minst 300 gram blåbär i veckan. Samma effekt finns i druvor, äpplen och päron.
51 procent minskar risken om du äter fullkorn motsvarande två skivor fullkornsrågbröd och en portion havregryn varje dag.
Mer överraskande är kanske att man minskar risken för diabetes om man dricker 3-4 koppar kaffe dagligen. Varför det är så är inte riktigt klarlagt men man tror att det är kombination av kaffets innehåll av magnesium och dess stora mängd antioxidanter. Tedrickare får inte riktigt lika god effekt.
Felaktiga vanor bygger istället på risken att få diabetes, konstaterar forskarna.
Risken ökar med 22 procent om du dricker en burk läsk varje dag och med dubbelt så mycket om du snittar på två burkar per dag.
Ökar du på ditt intag av rött kött med 50 gram extra per dag stiger diabetesrisken med 48 procent och en låg nivå av D-vitamin är också en stor riskfaktor.
När det gäller att hamna på rätt sida riskgränsen är också vikten av betydelse. Är du överviktig och gå ner fem procent av din kroppsvikt minskar diabetesrisken med hela 60 procent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *