fbpx
Senaste
Minusresultat för IntersportZoégas b(r)ygger för framtidenCoop ställer om i DegerforsCity Gross stöttar böndernaGurkskörden är igång i SkåneSuccé för GW bland kändisvinernaFler vill låna i sommarFler handlare vill hjälpa bönderFler ska lära sig brygga ölAllt fler har koll på ”bäst före”Skadegörelse mot Ica-butikVarubrist efter bra försäljningLax och tonfisk i handelskrigStarbucks slopar plastsugrören680 000 laxar på rymmenBra junimånad för IcaIca-butik stöttar böndernaStor strid inom svensk ostnäringSkånsk matsatsning i konkursLidl öppnar i Solna centrumBrothers och Polarn o Pyret uppåtGlobal e-handel hotar jobbenHemkört i hela landet föreslåsCoop återkallar havredryckHär är fotbollsmat(ch)en hos IcaEniga om tillträdesförbudMatlust klimatsmartast i AlmedalenCoop nyöppnar i SvanskogMer vildsvinskött till folketSlutar sälja engångsartiklar i plastTvingades utlösa överfallslarmetDe är nya kvinnliga nätverketSexleksaker Ekos nya satsningOnly siktar på 50 svenska butikerEcoliving söker nytt kapitalLugnare och bättre med frukostNya drycker = ny(ttig)a drycker”Svenska bär toppen för tarmen”All sommarrea i samma portalBra för Norge – dyrare i SverigeKlarna diskriminerade 100-åringFärre besökare – ökad försäljningTre av tio väljer vegetarisktCoop stänger i SträngnäsVarnar för julhandeln redan nuPraon är tillbaka – många till handelnHögtryck för skånska gårdsbutikerEko öppnar i Örebro och SundsvallE-handel kräver nya matpackHallandsbonde ny vice hos ArlaGladare av nyttig matKarma och Matsmart cirkulära topparUng Hemköp-handlare prisadBondens skafferi öppnar idagVar femte utsatt för hotVinstlyft för Kappahl – som vänt?69 hållbara förslag från AxfoodHur påverkas vi av proteinhetsen?Lägre dioxinhalt i ekoägg nuNormal når målet 30 butiker i årHög konsumtion oroar mestTvå nya chefer hos NettoIca kritiseras för ölreklam”Ska finnas hos alla med delikatessdisk”Fem e-handelsfakta som är myter…Varnar för tuff sommarDärför lämnar Louise König CoopIca lyfte HBTQ i tv-reklamSå ska matsvinnet halverasSå e-handlar du smartareÖppnar Stora Coop i SpångaSkapar 12 000 sommarjobbElgiganten rekordökade vinstenBra och mindre bra kring matsvinnLilla Coop i lilla SunnemoFirar midsommar alkoholfrittSatsar på Kravmärkt charkråvaraNu ska vi lukta…grill!Tar över Pressbyrån och 7-ElevenLjungberg ny vd för digitalhandelnTill midsommar vill vi äta svensktAxfood och Lidl knaprar på CoopSverige fyra i vegotrendenHandlarna mer optimistiska i juniMiljön viktigare än snabb leverans

Ät rätt – slipp diabetes

By on 20 July 2017
7140322-fruit-kitchen-scale-and-measuring-tape-on-a-white-background

Diabetes är ett växande samhällsproblem men man kan förebygga risken för diabetes bland annat genom kost och vanor, konstaterar forskarna.
Naturligtvis kan man också öka på risken genom att äta, dricka och bete sig fel…

Här är siffrorna som var och en bör ta till sig i en sammanställning.
Du minskar risken för diabetes med 14 procent varje gång du ökar ditt intag med bladgrönsaker (spenat, sallad, grönkål och så vidare) med 100 gram om dagen.
Du minskar diabetesrisken med 23 procent om du äter minst 300 gram blåbär i veckan. Samma effekt finns i druvor, äpplen och päron.
51 procent minskar risken om du äter fullkorn motsvarande två skivor fullkornsrågbröd och en portion havregryn varje dag.
Mer överraskande är kanske att man minskar risken för diabetes om man dricker 3-4 koppar kaffe dagligen. Varför det är så är inte riktigt klarlagt men man tror att det är kombination av kaffets innehåll av magnesium och dess stora mängd antioxidanter. Tedrickare får inte riktigt lika god effekt.
Felaktiga vanor bygger istället på risken att få diabetes, konstaterar forskarna.
Risken ökar med 22 procent om du dricker en burk läsk varje dag och med dubbelt så mycket om du snittar på två burkar per dag.
Ökar du på ditt intag av rött kött med 50 gram extra per dag stiger diabetesrisken med 48 procent och en låg nivå av D-vitamin är också en stor riskfaktor.
När det gäller att hamna på rätt sida riskgränsen är också vikten av betydelse. Är du överviktig och gå ner fem procent av din kroppsvikt minskar diabetesrisken med hela 60 procent.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.