fbpx
GLAD PÅSK! Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Återvinn mer – on the go

By on 31 January 2019

Vi köper alltmer för att konsumera on the go, i farten.
Problemet är – bland annat – ökad nedskräpning.
Ett nytt projekt ska få oss att återvinna mer – on the go.

Forskningsinstitutet Rise har tagit initiativet till ett projekt kring den nedskräpning och resursslöseri som följer av att vi konsumerar allt mer i farten, on the go på väg från ett till annat.
Det handlar om tomma förpackningar, plastbestick, engångsartiklar i övrigt och en allt för stor del av detta hamnar i parker och på stränder och väldigt lite i möjlig återvinning.

Nu ska Rise tillsammans med företag och organisationer i hela denna kedja försöka hitta lösningar för ökad insamling, återvinning och återbruk när det gäller ”on the go”-förpackningar.

Projektet löper på ett år och finansieras av Vinnova. Konsortiet består förutom Rise av Coop Sverige, Duni, Konsumentföreningen Stockholm, Papstar Sverige, Stiftelsen Håll Sverige rent, Svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), Sugi Group (Pantapå) och Örnsköldsviks kommun.

– Vi ser verkligen fram emot att hitta nya lösningar för våra offentliga miljöer, det här känns som ett mycket intressant projekt som ligger väl i linje med vårt engagemang för hållbarhet, säger Mikael Kristiansson, Chef Trafik och Park, Örnsköldsvik Kommun.

– Det grundläggande syftet är att hitta incitamenten för återanvändning och återvinning. Vi måste göra det lätt för dem som vill konsumera on the go att även källsortera on the go. Att ta bort något som upplevs som värdefullt och ersätta med något krångligt är inte hållbart. Cirkulärt beteende måste ge ett mervärde, säger Kristina Wickholm, projektledare Rise.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.