”Bäst före” blir ”bäst strax före”

By on 26 april 2017
19489152-ica

En miljönyhet om dagen håller klimathotet borta.
För att nu travestera ett gammalt talesätt.
Dagens miljö- och hållbarhetsnyhet är att Ica byter förpackning på stora delar av sitt köttsortiment.

Matsvinnet har stått i centrum för en stor del av handeln den senaste tiden och på den vägen fortsätter vi.
Idag meddelar Ica att man byter förpackning på stora delar av sitt köttsortiment för att ge produkterna längre hållbarhet och därmed även bidra till ett minskat matsvinn.
Som bonuseffekt får köttet även bättre smak eftersom det fortsätter att möras i förpackningen, säger Ica.

– Att minimera det matsvinn som uppstår i vår egen verksamhet och i hemmen är viktigt. Kött är det livsmedel som generellt sett har störst klimatpåverkan och därför är det mycket positivt att vår nya förpackning nästan fördubblar hållbarheten, säger Maria Smith som är miljöchef för Ica Sverige.
– Vi hoppas att kunderna kommer att uppskatta våra nya köttförpackningar, inte minst eftersom det kan bidra till minskat matsvinn och ett godare kött. Köttet i de nya förpackningarna smakar som bäst när det närmar sig datummärkningen.
”Bäst före” blir ”bäst strax före”, alltså…

Enligt Naturvårdsverket utgör kött 7-13 procent av hushållens onödiga matavfall och är den del av matavfallet som har den största klimatpåverkan.
Ett kilo nötkött, till exempel, har cirka 50 gånger så hög klimatpåverkan som ett kilo rotfrukt. Därför är insatserna för att minska svinnet av kött väsentliga när det gäller klimatpåverkan.
Text: Torbjörn Karlgren

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *