Bra sommar för svensk handel

By on 3 augusti 2017
3358860-familj-utanfor-gekas-i-ullared

Sommaren är kort, sjunger Tomas Ledin.
Det kan vara köp- och betalkort han syftar på.
Det är plussiffror överallt i svensk handel i sommarsolskenet.

SCB och HUI Research konstaterar att sommaren ser bra ut för svensk handel.
När det gäller juni, den senaste hela månaden att redovisas, sålde dagligvaruhandeln för drygt 30 miljarder kr – en ökning med 1,7 procent jämfört med motsvarande månad 2016.
Sällanköpshandeln visar ännu starkare siffror. Där handlar det om en försäljning på cirka 39 miljader kr juni – plus 4,9 procent jämfört med juni 2016.

Totalt innebär det att vi i Sverige handlade varor för drygt 70 miljarder juni i år och det är 3,5 procent upp från förra årets nivå.
– En bra midsommar- och semesterförsäljning, konstaterar HUI:s analytiker Andreas Svensson hos AB.
– Efter midsommar har vi också haft ett högre snittkvitto i butikerna för då handlar vi dyrare.
HUI Research tror dock inte på en lika stark försäljningsuppgång under resten av 2017 och varningsflaggar lite för uppgången inom sällanköpshandeln.

– Här är det betydligt mer prispressat och det var ganska splittrat, säger Andreas Svensson.
– Inom de branscher som utgör sällanköpshandeln har vi kunnat se att möbel- och bygghandeln, och till viss del elektronikhandeln, har ökat och bidragit till det fina resultatet. Rea är ett ständigt inslag och det är lite som att handeln har riktat in sig på det för att få igång försäljningen.

HUI Research spår en uppgång i försäljningen på cirka 2,5 procent på årsbasis men påpekar samtidigt att handeln blir allt mer globaliserad och att inte minst klädbranschen har allt tuffare konkurrensförhållanden att hantera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *