Clas Ohlson stänger i två länder

Norden ja.
Storbritannien och Tyskland nej.
Nu drar Clas Ohlson konsekvensen av sämre tider.

Det är i den nya kvartalsrapport som Clas Ohlson lämnar som beskedet kommer.
Andra kvartalet på räkenskapsåret var sämre än väntat och nu lägger man ned sina butiker i Storbritannien och Tyskland för att koncentrera sig på Norden.

En förväntad vinst på 80 miljoner kr byttes mot en reell på 33 miljoner kr för andra kvartalet – och då hör det till saken att motsvarande resultat förra året var 125 miljoner kr.
Omsättningen steg däremot till 2 157 miljoner kr mot förra året 1 999.

– Verksamheten i Storbritannien går efter tio år fortsatt med betydande förlust även efter de åtgärder som vidtagits för att optimera butiksnätet de senaste åren, konstaterar vd Lotta Lyrå.
– Utvärderingen av den pilot som gjorts med fyra butiker i Tyskland visar att verksamheten inte förmår leverera enligt plan och att rätt förutsättningar därmed inte finns för att nå lönsamhet.

Clas Ohlson fortsätter nu med e-handel riktat mot tyskar och britter men räknar med att nedläggningen av de fysiska butikerna ska spara in 75 miljoner kr.

Den digitala satsningen fortsätter och under det senaste halvåret har man haft en tillväxt online på 51 procent.
– Under kvartalet har vi stärkt vår e-handelsplattform med ett bredare sortiment, en utökad digital förmåga och leveranskapacitet hem till kund. Vi har därmed rustat för att hantera den ökning vi förväntar oss under den förestående julhandeln och samtidigt grundat för en e-handelsplattform förberedd för fortsatt tillväxt, hävdar Lotta Lyrå.