Coop hållbarhetsmärker färsk fisk

By on 7 February 2018
8780c60db02d4846_org

Coop vill göra det lättare för kunderna att köpa färsk fisk från hållbara fiskbestånd.
Nu ska man hållbarhetsmärka och certifiera sina manuella fiskdiskar.

Coop meddelar att man nu tar ett steg till när det gäller miljö- och hållbarhetsarbetet på fisksidan.
Under förra året gjorde man ett omfattande kvalitetsarbete som handlade om att hållbarhetsmärka sina fiskdiskar i Sverige.
Totalt har nu 135 fiskdiskar från Simrishamn i söder till Kiruna i norr blivit certifierade enligt de krav som ställs från MSC och ASC.

Det är också ett sätt att svara mot kundernas uttalade vilja.
I Coops Matometer, den största svenska undersökningen om vad svenskarna äter, säger 45 procent av de tillfrågade att de alltid eller oftast tittar efter miljö- och hållbarhetsmärkningar när de köper fisk.

Nu tar Coop alltså det greppet till sina manuella diskar.
Vi vill att våra kunder ska kunna känna sig trygga med att de gör ansvarsfulla val när de köper fisk i våra butiker, säger Anneli Bylund, hållbarhetsstrateg hos Coop med ansvar för fisk.
– Genom certifieringen av våra manuella fiskdiskar underlättar vi för kunden att välja schysst fisk som kommer från hållbara bestånd.
I de manuella fiskdiskarna har nu de MSC- och ASC-certifierade produkterna märkts med särskilda skyltar. Certifieringen innebär att fisken enbart kommer från hållbara fiskbestånd som inte hotas av utfiskning eller har odlats under ansvarsfulla förhållanden och går att spåra hela vägen tillbaka till ett hållbart och ansvarsfullt fiske.
Hos MSC är man nöjd över initiativet.
– Vi är mycket glada att Coop valt att certifiera sina fiskdiskar, så att alla får chans att välja miljömärkta fisk och skaldjur, säger Minna Epps som är chef för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.
– Idag känner över hälften av svenskarna till MSC:s miljömärke och nu hoppas vi på att ännu fler får upp ögonen för det.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.