fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Coop vill ändra EU-lag om ägg

By on 21 May 2019

Svenska matbutiker tvingas slänga prima ägg.
Orsaken? EU-bestämmelser.
Nu uppmanar Coop politikerna att ändra lagen.

Slopa lagen som tvingar oss att slänga prima ägg!
Uppmaningen kommer från Coop som i EU-valsveckan nu påpekar att svenska livsmedelsbutiker varje dag tvingas slänga fullt ätbara ägg.

– Trots att många aktörer vill minska matsvinnet, finns det lagar och regelverk som faktiskt ökar matsvinnet i butik, påpekar Coop som skickat prima ägg på väg att bli olagliga till toppkandidaterna i EU-valet.

Det gör man som en uppmaning att ändra en som man anser det ogenomtänkt lagstiftning.
Varje dag tvingas svenska livsmedelsbutiker slänga fullt ätbara ägg – för att inte bryta mot en EU-lagstiftning. Lagen säger nämligen att det är olagligt att sälja ägg hela sju dagar innan bäst före-datum – ett datum som dessutom är satt flera veckor (eller till och med månader) före den verkliga sista förbrukningsdagen.

– Den här lagen innebär i praktiken att våra butiker tvingas slänga prima, fullt ätbara ägg en vecka innan bäst-före-datum. Det här är en orimlig lagstiftning som bidrar till att matsvinnet ökar. Jag vill därför vädja till de politiker som nu snart tar plats i EU-parlamentet att driva frågan om en smartare lagstiftning på det här området, säger Magnus Johansson, vd för Coop Sverige.

EU-lagstiftningen är anpassad för hur ägg hanteras i främst de södra delarna av Europa där ägg vanligtvis förvaras i rumstemperatur och där salmonella förekommer i ägg.
Svenska konsumenter förvarar oftast ägg i kylen, vilket gör att de kan hålla ytterligare ett par månader efter att bäst-föredatumet är passerat. I svenska ägg förekommer dessutom inte salmonella.

Lagstiftningen gör också att det är förbjudet att sälja ägg efter bäst före-datum en regel som inte gäller för andra livsmedel som kan reas ut så att matsvinnet minskar.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.