Därför tror handlarna på tomten

Sveriges handlare tror på tomten. Typ.
Optimismen i handeln stiger i alla fall när julen närmar sig.
Framtidstron stiger i nya handelsbarometern…
 

Ja, optimismen ökar och framtidstron spirar igen i handeln när julen närmar sig.
Bland butikerna ökar tron på framtiden till den högsta nivån på mer än ett år och mest optimistisk är man, enligt Svensk handel, inom sällanköpshandeln.

Framtidsindikatorn i handeln landar på 100,8 i november, 7,9 enheter högre än månaden innan och 3,3 enheter högre än november 2017.
Det är den högsta nivån Svensk handel registrerat på mer än ett år och framtidstron stiger både när det gäller framtida försäljning och antalet anställda.

– Med Black Friday och julhandel runt hörnet ökar optimismen bland handlarna. Förväntningarna på antalet anställda stiger, det är glädjande eftersom vi vet att det innebär att fler unga kan få chansen på arbetsmarknaden, säger Karin Johansson (bilden), vd för Svensk handel.

Även inom e-handeln ökar framtidsindikatorn. Här är ökningen 3,3 enheter och index ligger nu på 120,8. Här är det framförallt tron på framtida försäljning som är fortsatt hög men också tron att lönsamheten kommer att öka.

– Handeln står inför årets viktigaste försäljningsperiod som kulminerar i julhandeln. Med tanke på den tuffa konkurrenssituation som råder i handeln är en god julhandel avgörande för många handlares lönsamhet, påpekar Karin Johansson.