De kan bli årets nyskapare

By on 14 May 2018
nutrient

Nutrients tempeh, Liura eller Nordisk råvara.
En av de tre matproducenterna blir årets nyskapare.
Nu har Menigo nominerat finalisterna inför finalen 7 juni.

2012 instiftade Menigo Nyskaparstipendiet med syfte att uppmärksamma svenska matproducenter som genom en innovativ metod eller produkt bidrar till framtidens hållbara matupplevelser.
– Genom Nyskaparstipendiet vill vi lyfta Sveriges mathjältar, eldsjälar som vågar vara innovativa och prova nya vägar. Ett uppdrag som både blir roligare och svårare med åren då innovationskraft hos svenska matproducenter ständigt ökar, vilket är fantastiskt kul”, säger Menigos Christoffer Carlsmose.

Nu är årets tre finalister klara och 7 juni koras vinnaren.
Det sker i samband med matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården och vinnaren får äran samt 25 000 kr till en inspirationsresa.

Här är en kort presentation av årets tre finalister:

Nordisk råvara
Nordisk råvara startades av två entusiaster, Gunnar Backman och Tomas Erlandsson, vars mål var att påverka utbudet av mat och vad vi äter.
Nordisk råvara vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Genom rätt odling av livsmedel kan de tillsammans med sina producenter arbeta för ett klimat i balans.

Liura
Fredrik Hedlund är köksmästare på Lammet och Grisen i Sälen. Då han för fyra år sedan skulle skapa en lokal sashimi på Älvdalslax letade han efter en svensk soja att para den med. Det var svårare än han hade trott. Där och då väcktes idéen att skapa en egen svensk soja. Den första sojan var färdig i maj 2016.

Nutrients tempeh
Nutrient har tagit fram en proteinrik växtbaserad produktserie, Tempeh. Målet är att göra verklig skillnad för miljön genom att skapa hållbar mat som smakar gott, på riktigt. Nutrients svenska tempeh på gula ärtor produceras med råvaror från gårdar kring Kalmar och på Öland.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.