De vill fortsätta skylta med cigaretter

By on 10 May 2017
441628-non-smoking-campaign

Folk slutar röka ändå. Därför behöver vi inte gömma cigaretterna i butiken.
Ett av argumenten när HUI och branschorganisationen går till attack mot utredningsförslaget att man inte ska få exponera cigaretter och piptobak i affärerna.

Det var 2015 som regeringen tillsatte en utredning som bland annat skulle se över om vi kan införa ett exponeringsförbud för tobaksprodukter och om vi i likhet med några andra länder ska ha neutrala tobaksförpackningar.
När utredningen lade fram sitt förslag innehöll det ett förslag till förbud mot exponera tobaksprodukter, med undantag av rökfria sådana som snus och e-cigaretter.

Nu går branschen till attack mot förslagen.
Convenience Stores Sweden hävdar inte bara att ett exponeringsförbud strider mot grundläggande funktion i rättssamhället utan också att folk slutar röka ändå.
– Samtidigt kan vi se hur trenden med minskande rökning kommer att fortsätta oavsett om ett exponeringsförbud införs eller ej, skriver man i ett pressmeddelande.

Man hävdar att ett exponeringsförbud skulle få en rad negativa konsekvenser för handeln, särskilt för mindre butiker och handlare i glesbygd.
Branschorganisationen har låtit HUI Research kartlägga följderna och varnar nu för ett exponeringsförbud.

HUI och Convinience Stores Sweden sammanfattar argumenten mot ett exponeringsförbud med att trenden (rökningen) viker oavsett förbud, att ett förbud minskar konkurrensen och cementerar marknadsandelar, att det blir en ökad konsumtion av rökfria produkter samt att redan utsatta handlare drabbas mest.

Text: Torbjörn Karlgren

 

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.