fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

De vinner Icas stora pris

By on 11 April 2019

D-vitaminberikad svamp och vertikalodlade grönsaker.
Östgötasvamp och Ljusgårda, om du vill.
De prisas av Ica när man nu delar ut sitt entreprenörspris för andra året.

Östgötasvamp, som odlar svamp berikad med D-vitamin, och Ljusgårda, som vertikalodlar grönsaker, är vinnarna av Icas entreprenörspris 2019.
– Vinnarna verkar i samma entreprenörsanda som Ica-handlarna, konstaterar Per Strömberg, vd för ica-gruppen och ordförande i juryn för entreprenörspriset.

Det är andra året som Ica delar ut sitt entreprenörspris och man gör det för att man vill stimulera och stötta innovatörer och entreprenörer.
– Det är tufft att starta ett nytt företag och vi hoppas att vår uppskattning ger vinnarna kraft och energi att fortsätta sitt entreprenörskap, säger Per Strömberg som i juryn bland annat har sällskap av Mai-Lis Hellenius, professor, Ashkan Pouya, entreprenör, och Daniel, prins.

Per Strömberg tycker att man korat två vinnare som jobbar i ”Ica-anda”.
– Vinnarna verkar i samma entreprenörsanda som Ica-handlarna. De har ett starkt engagemang för sitt lokalområde och de strävar efter att förbättra folkhälsan på det sätt de kan, säger Strömberg.

Icas pris delas ut i två kategorier – Årets lokala hjälte och Årets hälsoentreprenör.
Årets lokala hjälte 2019 är Andreas Wilhelmsson, Magnus Crommert, Christoffer Barath och Erik Lundgren med företaget Ljusgårda där man odlar grönsaker vertikalt.

I Tibro odlar de tonvis med rucola, jordgubbar och dill året runt på vertikala ställningar som minskar vattenanvändningen med 99 procent.
I en före träindustri har de idag 7 000 kvadratmeter yta där nio anställda arbetar med odlingen.
– I grunden har vi gjort det Ted Gärdestad sjunger om – vi har tagit sol, vind och vatten och placeratdet i en inomhusmiljö, säger Andreas Wilhelmsson.

Årets hälsoentreprenör 2019 är Mahziar Namedanian, som startat Östgötasvamp, ett företag som odlar D-vitaminberikad svamp inomhus i Linköping.
Många svenskar får i sig mindre D-vitamin än rekommenderat och under vinterhalvåret är det extra viktigt att tillsätta vitaminet via kosten för att tillgodose kroppens behov.

Mahziar kommer ursprungligen från Iran och startade Östgötasvamp 2015 efter insikten att bara en liten del av svampen som såldes i Sverige även odlades här.
Han köpte tillsammans med fyra vänner en gammal kycklingfarm som de byggde om själva och skapade ett avancerat system för inomhusodling, som kontrollerar bland annat luftfuktighet, temperatur, koldioxidhalt och syre. Under 2019 kommer bolaget att producera 18 ton svamp per vecka.

– Jag är både förvånad och väldigt glad över den här utmärkelsen. Vi håller just nu på att utveckla antioxidantberikade svampar och att uppmärksammas i detta skede är väldigt positivt, säger Mahziar Namedanian.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.