Det blir en god (mobil)jul

By on 13 December 2017
8039405-kopcenter-entre-i-malmo

Hälften av svenskarna handlar julklappar online.
En tredjedel gör det via mobilen.
Vanligaste skälet? Att man inte vill vänta tills man kommer hem till datorn…

Svenskarna ligger i framkant när det gäller e-handel och att shoppa med sin mobil.
Det visar sig inte minst nu i jultider då 47 procent av tillfrågade svenskar säger att de kommer att handla julklappar online i år.

33 procent av svenskarna – var tredje – säger att de ska handla julklappar via sin smartphone eller surfplatta.
Främsta skälen de anger är att de vill ha möjligheten att göra köpa direkt när de får idén istället för att behöva vänta tills de kommer hem till sin dator.

Det är Paypal som gjort den här undersökningen tillsammans med Kantar Millward Brown på olika europeiska marknader där man i varje land tillfrågat 1 000 personer i åldrarna 18-65 år, hälften män och hälften kvinnor.

Svenskar ligger långt framme när det gäller att handla mobilt och online över huvud taget och inleder också julhandeln tidigare än människor i andra länder.
17 procent av oss köpte julklappar redan i oktober och nästan hälften, 49 procent, säger att de tänker julhandla i utländska nätbutiker.

– Det är roligt att se att svenskar förhåller sig allt mer positiva till att handla på nätet, även i juletider, säger Paypals Skandinavien-chef Jonas Breding.
– Mobilhandeln blomstrar och internationella julklappsköp är nästan på samma nivå som inhemska.

Bland skälen att handla online rent allmänt säger svenskarna att de vill slippa stå i kö (81 procent), spara tid (76 procent) och att få ett större urval (71 procent).
Samtidigt är många fortfarande orolig över betalningsformer, fraktkostnader och problem med eventuella returer.

– Det här stämmer överens med vår övriga data om e-handel. En enkel och smidig shoppingupplevelse är väldigt viktigt för kunderna, säger Jonas Breding. 
Undersökningen inkluderar Sverige, Tyskland, Frankrike, Ryssland, Italien, Nederländerna, Tjeckien, Polen och Spanien och genomfördes i november i år.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.