fbpx
Vill du medverka i vår inlaga Grill & Kalla Drycker? Kontakta annons@butikstrender.se Sista materialdag 4 april.

Det nya ölet? Björksav

By on 13 december 2018

Björksav som bas för öl?
Jodå.
Det poppar upp som nyhet från flera svenska bryggerier.

Tidigare i år lanserade Sigtuna brygghus och amerikanska Captain Lawrence ett gemensamt bryggprojekt.
Resultatet kom i slutet av augusti i form av en New England IPA tillsatt med koncentrerad björksav.

Ölet fick namnet ”Hops n´Sap” och kom i storleken 47,3 centiliter, alltså en ”jänkarpint”.
Captain Lawrence Brewing har sitt bryggeri norr om New York och samarbetet kom till sedan dess grundare Scott Vaccaro stött sammans med Sigtunas bryggmästare Karl Kusa på en mässa.

Men faktum är att björksav är en bredare ingrediens än så.
I september i år kunde växande Gammelbacka bryggeri Karlskoga presentera sin Björka, en tillfällig gästspelare i sortimentet och tillverkad fullt ut, till 100 procent, på björksav och alltså inte något vatten.
– En sour jäst från yeast bay och sentinel humle,, söt och syrlig, sammanfattar Tony Tingström, bryggmästare hos Gammelbacka.

Gammelbacka bryggeri, ett företag som tagit hjälp av bland andra Inkubera, ser möjligheter i björksavsölen som i det här fallet kom i en testvolym på knapp 700 halvlitersflaskor.
Gammelbackas öl fanns möjlighet att prova i bryggeriets egen pub och på de mässor där man deltagit under hösten.
– En tanke är att utveckla det här konceptet och göra det till en tradition med en årlig björksavsöl med någon form av lansering varje år när ölet är klart, menar Tingström.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.