Djurvälfärden har förbättrats”

By on 21 December 2017
21685804-close-up-of-the-head-of-a-brown-horse

Här är det senaste larmet kring djurhållning.
De kor som ger oss vår parmesanost har usla förhållanden.
– Det har gjorts stora investeringar för djurvälfärden, svarar Erica Troeng på Coop.

Det är tidningen Land som idag skriver om djurhållningen på italienska mjölkgårdar sedan en av världens största organisationer för djurvälfärd i lantbruket, CIWF, slagit larm.
Organisationen har släppt en film från nio stora mjölkgårdar i italienska Podalen för att belysa hur djurhållningen sker för de kor som står bakom de parmesan- och grana padano-ostar som Italien exporterar.

Kritiken från CIWF handlar bland annat om att korna är extremt underviktiga, står trångt inomhus året runt och inte får gå på gräs eller beta eftersom det påverkar smaken på mjölken.

Hos Land kommenterar två av Sveriges största importörer kritiken. Erica Troeng på Coop bekräftar att korna som ska ge ursprungsvaran för parmesan inte får beta ute eftersom färskt gräs anses påverka mjölkens smak.
– Däremot går djuren i öppna stallar, utan väggar på alla sidor och ofta har de möjlighet att gå ut i en rasthage, utan gräs. På de gårdar våra kollegor besökte hade det gjorts stora investeringar för att förbättra djurvälfärden, skriver hon i ett mejlsvar till Land.

Ett likartat svar kommer från di Luca, med varumärket Zeta, där Elisabeth Askefalk påpekar att missförhållandena på filmen inte är representativa för deras leverantörer men att de tar frågan på stort allvar

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.