Elin och Andreas är Årets omläggare

Alla talar om att vi måste lägga om livsmedelsproduktionen.
Elin och Andreas Niklasson gör det.
Nu har de prisats vid Ekogalan i Stockholm.

Elin och Andreas Niklasson från Knislinge i nordöstra Skåne korades till ”Årets omläggare 2018” vid stora Ekogalan i Stockholm.
Priset delades ut av Krav och går till Elin och Andreas som satsat på ett brett utbud av ekologiska grönsaker vilka säljs både i egna gårdsbutiker och till restauranger i Skåne.

– Vår drivkraft är att utvecklas som människor och att komma ännu närmare konsumenterna. Vi har ett väldigt omväxlande jobb som ger mycket glädje, säger Andreas Niklasson som även berättar att nästa satsning blir naturbeteskött.

Elin och Andreas Niklasson odlar ett brett utbud av ekologiska grönsaker i liten skala. Företaget började med att lägga om 50 hektar under 2017 och har under 2018 lagt till ytterligare 70 hektar i Krav-certifierad produktion. På gården i Knislinge finns även ett 70-tal nötkreatur av rasen Highland Cattle och Angus.

– Elin och Andreas har visat prov på nytänkande genom sin omställning från traditionell odling av potatis till Krqav-certifierad produktion och planerar odling av vitlök och kronärtskocka. Dessutom gynnas närliggande restauranger genom att grönsaker säljs vidare via grossisten Bondens Skafferi, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Motivering till att ge priset till Elin och Andreas Niklasson lyder;
“För en seriös satsning på att lägga om från en intensivt bekämpad gröda till ett bredare utbud för närmarknad och restaurang. Omläggningen görs med stort engagemang och mycket kunskap, och omfattar också stora delar av övrig växtodling”.

Utmärkelsen Årets omläggare
Delas ut av Krav och delas ut till någon som med mod, kreativitet och affärsmässighet under 2018 ställt om till KRAV-certifierad produktion, har mark i karens eller börjat med nytt djurslag. Priset kan även gå till lantbrukare som satsar på nya innovativa grödor, förädlar egna råvaror, har utvecklat café- eller besöksverksamhet eller som gjort betydande hållbarhetssatsningar.