En 24-årig tant gör succé som matbloggare

By on 16 October 2012
karoline2

Vegetariskt, ekologisk, säsongsbetonat och helst med sjävplockade råvaror.
Det gav Karoline Jönsson i Skåne Det Stora Matbloggpriset.
–Jag har nog hamnat rätt i trenderna. Det finns också en tanttrend som handlar om att sylta och safta och ha sju sorters kakor till kaffet och som passa in, säger hon.

Det finns tusentals bloggar som handlar om mat, dryck och bakning bara i Sverige. Ändå lyckas Karoline Jönsson som startade sin blogg för bara ett år sedan vinna juryns gunst och få Årets stora Matbloggpris som delades ut vid Mitt Kök-mässan i Göteborg.
Det Gröna skafferiet heter bloggen där hon tipsar om matlagning, bakning, syltning, saftning och konservering. Mycket handlar om att ta tillvara på det som finns omkring dig.
Själv bor hon på en gård i Skåne i Janstorp mellan Ystad och Malmö. Dit flyttade hon för drygt ett år sen. Hon inspirerades av trädgården och naturen däromkring och alla råvaror som fanns där att ta tillvara på, mer eller mindre synliga.
Så började hon skriva om det och efter relativt kort tid hade bloggen fått spridning.
Bloggen vänder sig till de vanliga konsumenterna men den stora succén för bloggen kan också vara en tankeställare för butiksinnehavare och många andra. Allt är inte bara björkbladsdricka, granskottssirap och maskrosmarmelad med växter från trakterna kring Janstorp där Karoline bor.
Vad finns det att tänka på?
–Många verkar tycka om det här lite ”tantiga”. Att sylta och safta och ha sju sorters kakor till kaffet. Det är helt klart starka trender och jag är gärna en 24-årig tant, säger hon och skrattar.
Att bo på egen gård är ingen förutsättning för att kunna få behållning av bloggen. Hon menar att också stadsbor kan ha glädje av alla tips.
–Man behöver ingen trädgård. Det finns resurser därute. Du kan använda fönsterbrädan eller naturen runt omkring där det finns fantastiska råvaror som vi ofta glömmer bort, säger hon.
Ett populärt grepp som hon har i sin blogg är att hon varje månad belyser en särskild aktuell råvara för säsongen och så får hon hjälp av läsarna att hitta olika recept. Så den som i höst vill se sannolika och osannolika recept på äpplen kan ta sig en titt i bloggen. Äppelpannkaka med morot kan väl tänkas smaka?
Karoline jobbar till vardags också som grafisk formgivare och fotograf men det är matbiten hon vill ägna sig åt i första hand i framtiden.

 

Karoline Jönsson, matbloggerska

Karoline Jönsson, matbloggerska

–Kokböcker, vara med i olika matprojekt, utveckla matbloggen är sådant jag hoppas kunna syssla mer med.
Det finns många olika kategorier i matbloggpriset men det Stora gick alltså detta år till Karoline.
–Det är så klart jätteroligt även om jag blev förvånad eftersom jag hållit på så kort tid, säger hon.
Christopher Anderton är grundare av Matbloggpriset, han motiverar varför Karoline var en värdig vinnare.
–Bloggen är otroligt inspirerande och jag började nästan fundera på att flytta ut på en gård och bli självförsörjande själv. Men den är inspirerande också för en storstadsbo. Det viktigaste budskapet är att hon inte tar några genvägar när det gäller matlagning, säger han.
Ett år är kort tid men Karoline har hunnit med mycket. Nästan i samband med ettårsdagen fick hon bjuda medarbetare på Aftonbladet på en trerättermiddag som publicerades i reportageserien Köket, med en förrätt som ruccola & potatissoppa med vildjästkrutonger och fetaost och en huvudrätt med kåldolmar på svarta bönor.
–Det var en kul upplevelse och jag hoppas många läste tidningen, säger hon.
Och nu har hon blivit omskriven ännu en gång. I Butikstrender.

Foto: Madeleine Jönsson

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.