En helt annan värld

By on 24 May 2015
DSC_6719-Hans-Bra-300x336

Min fru och jag har just kommit tillbaka från en kryssning. Först en vecka i Karibien och sedan över Atlanten från Fort Lauderdale via spanska hamnar till Barcelona. Under en sådan lång resa gör man många intressanta observationer. Även om fartyget vi åkte med tillhör ett Holländskt rederi så var allt amerikaniserat. Därför ser jag det som ett amerikanskt samhälle på en isolerad plats, dvs. en båt med 2 000 passagerare. Vi var de enda passagerarna från Sverige ombord tillsammans med en handfull européer.

Nyhetsflödet ombord

Att följa vad som händer i världen är svårt. Visserligen har man hela tiden möjlighet att titta på, huvudsakligen amerikanska TV-kanaler, men de rapporterar inte mycket av vad som sker t.ex. i Europa. Huvudkanalen ombord är FOX och de hatar verkligen President Obama. Allt Obama gör, säger eller planerar nagelfars av experter på FOX som förklarar att allt är felaktig hantering från hans sida. I Sverige skulle bristen på objektivitet tvinga en TV-ka-nal med den inriktningen att stänga ned. Första veckan ombord dominerades annars av rapportering från den tragiska flygolyckan i franska alperna. Men rapporteringen och ”experterna” ägnade mest tid åt att förklara varför detta inte skulle i Amerika eftersom allt är så perfekt där. Förutom denna rapportering var det en del kända se-natorer som ville att man skulle ”eliminera” alla försök från islam att expandera. De antydde att år 2050 kommer världen att bestå av lika många muslimer som kristna och då är domedagen här.

Exponering

De här kryssningsbåtarna är mycket duktiga på att exponera. Både i matsalar och framför allt i butikerna ombord. Sättet de ex-ponerar maten är helt fantastisk och man får verkligen ha karaktär för att inte falla för lockelsen att klämma i sig någon extra kalori-bomb.

Vi landsteg också på några mindre platser på Karibiska öar. Och sättet man exponerar frukt och kläder är i mycket överlägset det vi klarar av. De har inte alla de hjälpmedel som vi har utan låter varorna vara i centrum.

Fatal Fetma

Jag är själv lätt överviktig. Men att vara några veckor på en båt där huvuddelen är amerikaner får en att känna sig aneroxisk. Det är häpnadsväckande hur många extremt överviktiga människor som är med på en kryssning. Många av dem har så stor övervikt att de färdas runt på båten i eldrivna små fordon. Det verkar också vara så att med tillgången på ett eldrivet fordon och extrem övervikt så följer rätten att köra på andra människor och baxa sig in i köerna. Detta för att lasta sina tallrikar med mängder av onyttig mat. I vissa hamnar var det t.o.m. så att en del (amerikanska) resenärer gick ombord på båten igen eftersom lunchen var gratis. Det är dessutom medelklassen och uppåt, så det är inte fattiga människor. Sammantaget så känns det som en hel nation håller på att äta ihjäl sig.

Tekniken har kommit långt

Under hela resan kan man (mot en väl tilltagen ersättning) använda Internet. Det är verkligen en gåva att kunna läsa svenska tidningar och prata med barnbarnen på Skype. Internet fungerar dessutom utmärkt även mitt ute på Atlanten när det är full storm.

Slutligen jag gillar Amerika

Det är faktiskt så, trots kritiken ovan), att jag tycker om Ameri-ka och amerikaner. Jag började mina kontakter med amerikanska reklambyråmänniskor 1979 och en amerikansk byrå köpte vår byrå 1989 som vi sedan arbetade med/åt i 15 år. Vi lärde oss mycket, de var justa människor och lätta att arbeta med.

Men under åren som gått så blir jag allt mer besviken över att Amerika på något underligt sätt har valt att förstöra sina tillgångar, såväl ekonomiska (förödande statsskuld) som fysiska (fetma) och intellektuella (allt sämre skolor).

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.