Facket stöttar unga sommarjobbare

Nu drar LO igång sin årliga kampanj kring sommarjobb.
Under en femveckorsperiod besöker facket sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser.
Syftet är att informera om rättigheter och skyldigheter på jobbet.

Sommarjobbare och extrajobbare hör till dem som ofta råkar illa ut på arbetsmarknaden. Oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb är bara några exempel på svårigheter som drabbar dem, konstaterar LO.

– Vi vill ge unga kunskap om att lika villkor på jobbet ska gälla även för dem. Men vi vet också att många tycker att det är svårt att våga ta för sig av sådant de faktiskt har rätt till. Därför vill vi också vara där och ge stöd och pepp, säger LO:s ungdomssekreterare Josefin Johansson.

Facket finns också på plats på festivaler och events som samlar många unga. Sammanlagt kommer man att besöka cirka 10 000 arbetsplatser och samtala med mer än 50 000 unga.

En annan viktig del av LO:s sommarkampanj är Fackets hjälptelefon. Dit kan alla ringa helt gratis. Hjälptelefonen har funnits i mer än 20 år och har genom åren hjälpt tusentals ungdomar.

Telefonnumret till Fackets hjälptelefon är 020 – 56 00 56 och telefonen är öppen vardagar mellan 09.00 och 16.00. Det går också bra att ställa en fråga på Fackets hjälptelefons Facebook-sida.