fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Får det tufft om räntan höjs

By on 27 August 2018

Om räntan höjs och bolånen blir dyrare får många det tufft.
Hälften skulle få det svårt med en höjning av boendekostnaden med 2 000 kr i månaden och en av tio skulle bara klara 500 kr mer i månaden.

De flesta med bolån i Sverige oroar sig inte över en höjd boränta, enligt en ny undersökning från Ica-banken.
Samtidigt konstaterar många i undersökningen att de skulle få det tufft vid en höjd ränta med höjd boendekostnad.

I undersökningen, gjord av Novus, har endast 640 bolånekunder svarat så undersökningens statistiska tyngd är inte massiv.
Men av de 640 säger hälften att en höjning av boendekostnad med 2 000 kr per månad skulle ha för stor inverkan på deras vardagsekonomi.

Fem av 100 – i faktiskt siffror drygt 30 – säger att de inte skulle klara någon höjning alls, elva procent, cirka 70 svarande, att de skulle klara högst 500 kr mer i månaden och tolv procent att de skulle klara max 1 000 kr mer per månad i boendekostnad.
22 procent är oroliga över en höjd ränta under hösten 2018.

– Även om reporäntan inte hamnar på plus redan i höst så kan även en liten höjning få kännbara konsekvenser för svenska bolånetagare, konstaterar Magnus Hjelmér som är vardagsekonom på Ica-banken.
– För hushåll med rörligt lån på tre miljoner kronor skulle till exempel nollränta innebära en ökad boendekostnad på nära 900 kronor i månaden efter ränteavdrag. Man bör räkna på vad en något högre ränta skulle innebära i kronor varje månad, påpekar han.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.