För mycket kött – för lite grönt

By on 16 May 2018
63200-vegetables

Det blir att tjata vidare.
Barn och unga äter fortfarande för lite grönsaker.
Dessutom äter de för mycket kött.

Det handlar om en ny kartläggning från Livsmedelsverket.
I den har närmare 3 000 barn i grundskolans årskurser 5 och 8 samt årskurs 2 på gymnasiet har medverkat.

Resultatet?
Barn och ungdomar äter fortfarande för lite frukt och grönsaker och för mycket kött.
– Generellt sett så äter ungdomarna för lite grönsaker och frukt och för mycket kött och chark, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket som skrivit rapporten.

Under två dygn fick deltagarna redovisa vad man ätit. Resultatet visar att barn och ungdomarna åt 250 gram frukt och grönt om dagen i stället för Livsmedelsverkets rekommendation på det dubbla.

Matvanorna visade vara sämre och fetman var vanligare hos barn med föräldrar som har låg inkomst.
– Föräldrar med låg inkomst eller utbildning äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk, säger Anna Karin Lindroos.

Dålig kost ökar dessutom risken för folksjukdomar på sikt, tror Anna Karin Lindroos som menar att det behövs omfattande insatser för att få barn och ungdomar att äta sundare.
Där bör inte minst skolan ha och ta en viktigare roll.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.