fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Forskar kring framtidens mat

By on 22 May 2019

Bortglömda sädesslag kan bli framtidens mat.
Nu ska forskare vid högskolan i Kristianstad och SLU se om vi kan utnyttja dem i modern svensk livsmedelsproduktion.

Kan bortglömda gamla sädesslag bli framtidens mat? Och kan dessa kulturspannmål hjälpa både den ekologiska produktionen och konsumtionen av vete och råg?
Frågorna ska nu utredas av högskolan i Kristianstad och SLU i ett gemensamt projekt. Nästa vecka hålls ett första öppet seminarium om detta.

– Syftet med projektet är att undersöka potentialen hos kulturspannmål i ekologisk produktion. Främst näring, smak och bakegenskaper, säger Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap i ett pressmeddelande.

Det handlar om smakanalyser, nya produkter och att undersöka näringsinnehåll. Man vill se hur de gamla grödorna kan ”gifta sig” med modern livsmedelsproduktion och nutida krav.
– Man har sett att många av de gamla sorterna har ett högre näringsvärde, men sämre bakegenskaper. De ger dessutom en lägre skörd och kan vara svårare att skörda och att mala ner till mjöl, säger Karin Wendin.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.