Först med insektsbröd till butik

By on 24 november 2017

Insektsmat är en global trend och insekter ingår i maten till vardags på många platser.
Det kommer steg för steg även i Norden.
Nu introducerar Fazer världens första insektsbröd för matbutiker.

”Kliar dödsskönt i kistan”, sade Baloo till en fundersam Mowgli i Djungelboken.
Idag kanske det skulle vara lättare att övertyga potentiella konsumenter om det här med insekter.
Fazer lanserar världens första insektsbröd – Fazer syrsbröd – och rullar inledningsvis ut produkten i elva finska butiker.

Att lanseringen sker i Finland har naturligtvis en förklaring. Försäljning av insekter som livsmedel blev tillåtet i Finland 1 november i år och Fazer har förberett lanseringen sedan i somras.

Anette Rosengren, vd för Fazer bageri i Sverige, önskar att lanseringen kunde ske även i Sverige.
– Det är ett mycket spännande steg i utvecklingen av livsmedelsindustrin, säger Anette Rosengren.
– Fazer har varit pionjärer med att lansera bröd med rotfrukter och vi skulle gärna vara först även här. Tyvärr tillåter inte svensk lagstiftning detta ännu.

Hussyrsorna om används i det aktuella brödet är odlade, torkade och malda till mjölk vilket blandas i det övriga mjölet. Syrsorna motsvarar i slutprodukten tre procent av brödets tyngd.
Juhani Sibakov, som är innovationsdirektör hos Fazer bageri Finland tror att insekter kommer att bli en betydande råvara även i västvärlden i framtiden.
– Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor, säger han.

b3d791da52dc6d91_400x400ar 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *