Första nya Coop-butiken på 35 år

By on 6 February 2018
Bild 2

En stad på 90.000 invånare.
Ändå är det 35 år sedan kooperationen senast öppnade en ny butik.
Men 28 september fick Karlstad ett nytillskott till Coop-floran.

Kooperationen har haft en tung tid och Konsum Värmland, numera namnbytt till Coop Värmland, har haft en ännu tyngre tid med nedläggningar av butiker, stopp för egna fabriker och annat.
Och det har faktiskt inte öppnats en ny Konsum/Coop-affär i Karlstad sedan samma år som kriget mellan Storbritannien och Argentina om Falklandsöarna bröt ut och Galenskaparna och After Shave gick ihop till en gemensam humorgrupp, det vill säga 1982.
Men 28 september i år var det dags.
På kommunens senaste stormarknadsområde, Välsviken, slog Coop Värmland upp portarna till nya Stora Coop och köerna ringlade långa.

”Fantastiskt kul”
För övrigt var det på en annan stormarknad, välkända Bergvik, som man senast öppnade, alltså 1982.
– Det känns fantastiskt kul, konstaterade butikschefen Niklas Ribbhagen vid invigningen.
– Den här dagen har vi väntat på länge.
Coop Värmlands vd Tomas Sjölander hade inga problem med att ta till de stora orden när han skulle beskriva nya Stora Coop.
– Det är Värmlands vackraste matbutik, sade han.
Butiken, som är öppen från 6.30 till 23.00 alla dagar, satsar rejält på frukt och grönt och flaggar även för närproducerat där sortimentet Nästgårds har en central roll.
Nästgårds är mat producerad i Värmland och med värmländska råvaror så långt det är möjligt. I sortimentet finns exempelvis falukorv, grillkorv och hackkorv vilka görs efter klassiska recept.

Många produkter
Där finns även potatis, honung, salladsröror, rapsolja och sylt, allt under en ny logga och med ny design.
För att redan första dagen profilera Nästgårds var det också dess produkter som hittades i presentpåsarna Coop delade ut till de 200 första betalande kunderna vid invigningen.
Och kafét hos Coop heter Kafé Nästgårds och bakverk och smörgåsar framställs mycket riktigt av närproducerade råvaror.
Vi hoppas att Kafé Nästgårds ska bli Välsvikens verkliga vattenhål, säger Jenny Halldén som är kaféföreståndare.
Den totala handelsytan i nya paradbutiken är 3 300 kvadratmeter och den som profilerar butiken speciellt är den tolv meter långa delikatessdisken med färsk fisk, färdigmat och delikatesser i övrigt.

Kryddar med glädje
Butikschefen Niklas Ribbhagen förklarar ambitionerna;
– Vi kommer att krydda hela erbjudandet med matglädje.
Hos oss kommer man att bli omhändertagen, känna sig som hemma och få med sig massor av inspirerande mattips.
Hos Coop i Välsviken finns även en blomavdelning, butiksbageri och ett rejält utbud av laktos- och glutenfria varor likväl som veganrätter.
Produkter för köket, barnen och hemmet finns också här.
Coop Värmlands vd Tomas Sjölander berättar att föreningen investerat drygt 30 miljoner kr i den nya butiken som är en central satsning när man nu hoppas på medvind efter ett antal tunga år i Värmland som tidigare traditionellt varit ett starkt fäste för Konsum och kooperationen.
Tomas Sjölander tror att satsningen i Välsviken ska bära frukt och bli av stor betydelse för Coop Värmland framöver. Tilltron till butikschef och personal är stor från ”chefen”.
-Niklas och hans gäng har härliga ambitioner och jag är därför övertygad om att detta kommer att bli bra, avslutar Tomas Sjölander.

22154329_290369084781026_8536468445926850719_n 2

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.