Från gädda med pepparkakor till fredagsmys med taco

By on 27 February 2018
Anders Kullander, butikschef och ägare av Hemköp i Malung.

Förut gick butiken kräftgång.
Nu ska man servera dem istället.
Anders Kullander i Malung öppnar Hemköps första restaurang och sätter skaldjursplatå på menyn.

Man skulle kunna säga så här också;
Säljer man en Joker-rad till en pensionär och han sedan vinner tio miljoner kr på raderna kanske man behöver en restaurang med fullständiga rättigheter så att vinnaren kan stärka sig.
I vilket fall var det vad Anders Kullander som driver Hemköp i Malung gjorde nyligen.
Jokerraden 6656379, inlämnad tillsammans med fyra relativt värdelösa rader måltips, gav nämligen pensionären tio miljoner kr i vinst.
– När jag förstod att jag hade sju rätt höll jag på att svimma, berättade den lycklige vinnaren för lokaltidningen.
Hade det varit ett drygt kvartal sedan hade han kunnat stanna kvar på Hemköp och beställt in lite champagne.
Först i Sverige

Anders Kullander, Hemköpshandlare i Malung, öppnar restaurang i anslutning till sin butik och blir därmed först i Sverige inom Hemköpskedjan med det konceptet.
– Men det ligger alldeles rätt i tiden, säger Kullander minuterna innan kunderna stormar butiken av en helt annan anledning.
Det är bonuskundsträff hos Hemköp och när ett av erbjudandena på den är tre liter mjölk för 15 kr så vet att kunderna inte tar några fångar.
– Sedan kommer det inte att se likadant ut överallt utan tvärtom vara en rad varianter med restauranger i anslutning, after work-hörna i butiken, kanske en pub och på andra ställen ett traditionellt kafé eller en josbar.
Själv begår Anders Hemköps-premiär i restaurangbranschen med hjälp av en ombyggnad pizzeria som han slog klorna i när den slog igen och när så hyreskontraktet skulle skrivas om.
Nu får Malung en restaurang med fullständiga rättigheter men där det mer handlar om skyldigheter.
Med modermjölken?

24 sittplatser och åtta platser i baren är numerären och de som slår sig ned på dessa stolar kan redan nu få veta att de sitter hos en man som inledde sitt krogliv redan som barn.
Dock inte på något sätt som skulle få dåvarande barnavårdsnämnd att reagera. Det handlar istället om föräldrarna som i Värmland och Dalarna hade sitt yrkesliv i krogbranschen, fadern som restauratör, modern som kallskänka.
– Man kan ju säga att jag fick restauranglivet i mig redan vid köksbordet som liten, konstaterar Anders Kullander.
– Och nu börjar det ju synas att jag alltid tyckt om god mat…
Fyra förrätter, fyra varmrätter och fyra efterrätter ska restaurangen i Malung erbjuda.
Rullande menyer som byts var tredje månad.
Inga rullande kunder som behöver bytas ut, dock.  Hos Anders ska matupplevelsen stå i centrum, säger han.
Skaldjursplatån?
En del av den fasta menyn.
Kräftgången?
Den klarade Hemköp i Malung av innan Anders Kullander tog över för ett par år sedan.
I september 2014 tog Anders över Hemköp men redan tre månader innan började han sin make over.
Sexigt i Värmland

Nye Hemköps-handlaren bodde redan i Malung men drev då, efter många år i branschen, en Ica Nära-butik i värmländska Edane, en korsning i skogen vid Värmelns nordvästra strand i Värmland och där befolkningsantalet visserligen är 666 och därmed odjurets och djävulens tal men där det faktiskt är vänligt och trivsamt och det mest udda i djurväg en och annan vit älg.
Där lärde du dig inga nya krogvanor?
– Nej, haha. Det fanns en pizzeria men inget mer.
Hemköp i Malung hade allvarliga lönsamhetsproblem när Anders tog över och fick börja jobba på hemmaplan.
– Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till, konstaterade han i lokaltidningen vid övertagandet.
I maj 2015, tre kvarts år efter det formella övertagandet, hade Anders Kullander återinvigning av Hemköp Malung där han och personalen då strukturerat om det mesta.
Ett omfattande förändringsarbete, en upprustad butik och en personal som Anders är mån om att hylla i diverse tonarter.
Tog upp kampen

I kungens och landshövdingens frånvaro klippte Anders Kullander själv av det blågula bandet och lät kunderna som köat framför det strömma in i en butik med en nysatsning på manuellt, på frukt och grönt och en förhoppning att locka kunder från konkurrenterna Lidl och Ica.
När första kvartalet av 2017 gått är han ganska nöjd.
Ganska.
– Men vi ska fortsätta, säger han.
– Vi ska jobba vidare med frukten, vi ska bygga ut spelsidan och få ett kafé i anslutning till det, vi pratar om en josbar som nästa steg.
Och så vidare.
Men först alltså Hemköps första restaurang.
Vilka reaktioner har du fått på planerna?
– Positiva. Bara positiva.
– Från kunder, branschfolk, andra lokalt…ja, enbart positiva reaktioner.
– Och det är ju också ett tecken på att det här ligger rätt i tiden.
Tiden, ja. När öppnar restaurangen?
– Vet inte. Det är en hel del som hantverkarna behöver göra med och i lokalen så det går inte att sätta något premiärdatum än.
– Men vi har ju sagt att allt ska vara klart till sommaren.
Än har han inte rullat ut nästa blågula band alltså.
Inte ens börjat leta efter saxen.
Naturligt steg nu

Man brukar säga att det inte är över förrän den feta damen har sjungit men har kanske det inte ens startar innan hon gjort det.
Om nu finns bland hantverkarna.
För Anders Kullander är restaurangen inget märkligt utan istället en utveckling av butiken.
– Butiken är redan nu en mötesplats där maten står i centrum. Med restaurangen drar jag det hela ett snäpp till.
Delvis drar han personalen ett snäpp till också. Kocken i restaurangköket är hen som sköter den manuella charkdisken i butiken.
I övrigt blir det, tänker Anders, gästkockar, ”Halv åtta hos mig”-tema, recept och middagstips, de lokala bonuskunderna som Vip-gäster och så vidare.
Hemköps nationella vd Thomas Gäreskog konstaterar att Anders och Malungs-butiken ligger helt rätt i tiden.
– Det ska bli spännande att följa utvecklingen, säger han.
– Vi ser en tydlig branschglidning och det är inte alls omöjligt att vi framöver får se fler Hemköpsbutiker med en restaurangdel.
Och när Anders Strålman efter 38 år i matbranschen avgick som vd för hela Axfood i mars nämnde han särskilt Malungs-satsningen intervjuad i Dagens industri.
– Snart kommer vår första butik ute i landet, Hemköpsfranchisetagaren i Malung, att öppna restaurang, tog Strålman nöjd som ett exempel på hur kedjan utvecklat sig.
Konstaterar vi och konstaterar att vi inte hinner prata längre än så.
Anders Kullander måste ut i sin Malungs-butik.
Bonuskunderna har börjat köa för sitt erbjudande på tre liter mjölk till nästan halva priset.
Om några månader kan de börja köa för annat än det.
Hade det varit i Göteborg hade man redan börjat skämta om ”Hemkört hos Hemköp”…
 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.