Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Giftiga ämnen i matförpackningar

Matförpackningar av papper kan innehålla cancerframkallande ämnen.
Det visar en ny undersökning.
Nu ställer konsumentorganisationer nya krav.

Det är konsumentorganisationer i Italien, Spanien, Danmark och Norge som i samarbete undersökt 76 papp- och pappersprodukt som kommer i kontakt med mat.
Exempel är kaffekoppar, sugrör, servetter och förpackningar.

Man fokuserade på trycket på förpackningarna. I testet analyserades sedan kemikalier i trycket.
Det visade sid då att drygt var sjätte förpackning innehöll primära aromatiska aminer, PAA, som misstänks vara cancerframkallande.

71 av 76 förpackningar innehöll fotoinitiatorer, som också misstänks vara cancerframkallande och hormonstörande, enligt undersökningen som redovisas av Råd & rön.
På 21 av proverna gjordes ytterligare en analys som visade att i 6 fall migrerade ämnen till maten i halter som överstiger de nivåer som rekommenderas i Schweiz.

Att man valde Schweiz som måttstock beror på att landet till skillnad från EU har rekommendationer på området.
Ett av de 6 fallen förde en kartong med russin för barn.

– Det är inte så höga nivåer att det är direkt farligt att äta mat som har förvarats i dessa förpackningar. Men många låga nivåer tillsammans kan skapa en cocktaileffekt, vilket kan få konsekvenser som kan leda till ohälsa, säger Maria Hammarling, som arbetar med kemikaliefrågor på Sveriges konsumenter till Råd & rön.

Den europeiska konsumentorganisationen Beuc vill nu att EU ska ta fram regler för vilka kemikalier som får förekomma i pappers- och pappförpackningar som är i kontakt med mat.
För plast finns redan sådana regler och nu vill konsumentorganisationen ha det även på det här området.

SENASTE NYHETERNA

E-MAGAZINE

Håll koll på de senaste nyheterna inom dagligvaruhandeln vart du än befinner dig. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Fler nyheter.

Fasanburgare på McDonald´s?

Ett enda grevskap i England saknar McDonald´s – men nu är den saken ”hotad”. I lilla Rutland har myndigheterna just

3D-printad labbfisk, någon?

Labbodlad fisk. Dessutom 3D-printad. Dessutom snart på ett matbord nära dig. Foodtech-företaget Bluenalu i San Diego räknar med att ha

Paul Svensson hedersdoktor

Paul Svensson – kock, matvisionär, författare med mera – kan nu lägga en ny titel till sitt CV. Han är

Clas Ohlson minskade i december

Clas Ohlson minskade sin totala försäljning i december. Minskningen var 2 procent och försäljningen stannade då vid 1 285 miljoner kr

Hushållens konsumtion still

De svenska hushållens konsumtion var oförändrad i november 2019 jämfört med månaden innan. Jämfört med november månad 2018 steg konsumtion

Rekord för Lidls julaktion

Lidls försäljning av julmust drog in rekordsumman 235 039 kronor till Barncancerfonden. Dessutom kunde man ihop med Allwin ge bort 4 000

De sålde mindre i december

2019 blev ett tufft år för modehandeln. Det visar inte minst stilindex från Svensk handel stil. Detta index visar nämligen

Vill öka kunskapen om plast

Forskare vid Karlstads universitet får nu drygt 3,8  miljoner kr av Lidl för att öka konsumenters och förpackningsutvecklares kunskap om

Teknikmagasinet i konkurs

Teknikmagasinet ansöker nu om konkurs. Under en tid har man försökt genomföra en rekonstruktion och även haft intressenter som velat

De kan bli Årets matbluff

Rekordmånga kandidater. Fem finalister. Fram till 20 januari kan du rösta på vilken vara som motvilligt ska få utmärkelsen Årets

Ludvig Anderberg tror på Mat.se

E-handeln av mat har stor tillväxtpotential och det egna företaget Mat.se ligger i framkant med smart lösningar. Det anser, möjligen

Vill kartlägga kompetensbehov

Det finns en brist på utbildningar inom kött och chark i Sverige, anser regeringen. Nu vill man genomföra en inventering

powered by Typeform

Online videos

NYHETSBREV.

- FEM snabba
- Varje vardag
- Vid lunch