Grönt för grönt Lidl i Sigtuna

By on 7 September 2017
lidlsigtuna

Lidl har fått klartecken för en ny ”grön” butik.
I nya hållbara stadsdelen Sigtuna stadsängar ska butiken ligga.
Ambitionen är att öppna under första halvåret 2019.

I området Sigtuna stadsängar byggs just nu vad som kallas Sveriges mest hållbara stadsdel.
Där har nu Lidl fått klartecken att bygga en butik enligt ett nytt koncept.
Den första butiken som öppnades enligt det nya Lidl-konceptet vann pris som världens mest miljövänliga handelsbyggnad och har belönats med högsta klass i miljöcertifieringssystemet Breeam.

– Vi är stolta över vårt nya butikskoncept och jag är oerhört glad över att etableringen motsvarar de synpunkter och önskemål som framkommit under samrådet och medborgardialogen, säger Johan Augustsson, fastighetsdirektör på Lidl Sverige och dessutom själv Sigtuna-bo.

Kraven för att få bygga i Sigtuna har varit högt ställda. Byggnaden har till exempel inte fått påverka platsens artrikedom.
Det sker genom ekozoner på parkeringen och gräsplanteringar på taket. På taket finns även solceller som producerar en del av butikens el.

Utanför butiken kommer kunderna att ha möjlighet att ladda såväl elcyklar som elbilar och genom utvecklad logistik ser Lidl till att minska transporterna till och från butiken, transporter som för övrigt sker med klimatsmarta lastbilar.

– Efter en gedigen och omfattande invånardialog och mycket högt ställda hållbarhetskrav i Sigtuna stadsängar känns Lidls nya butikskoncept som ett självklart komplement till stadsdelen. Tillsammans har vi lyckats med utmaningen att få in en deli med servering som ihop med Lidls sortiment blir ett välkommet tillskott till handeln i Sigtuna, säger Kim Hultén som är vd för Sigtuna stadsängar exploatering AB.

Den nya butiken kommer att ha en yta på cirka 3 500 kvadratmeter varav ungefär 1 500 kommer att användas för försäljning. Lokalerna ska även inrymma en delikatessbutik med servering.

Butiken kommer att ha en yta på cirka 3 500 kvadratmeter varav cirka 1 500 kommer att kunna användas till försäljning. Utöver den ytan ska lokalerna även inrymma en delikatessbutik med servering.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.