Grönt, vego och när- och härodlat

Trenderna var tydliga när branschmässorna Fastfood & café samt Restaurangexpo arrangerades på Kistamässan.
300 utställare och drygt 7 000 besökare på fackmässorna gjorde ett avstamp och ett ganska enigt sådant kring grönt, vego och närodlat.

Efter två dagar på Kistamässan och de två branschmässorna kring fastfood, café och restaurang var det ganska tydligt att trenderna starkt pekar i klara och distinkta riktningar.
Grönt, vegetariskt och veganskt ser ut att inte bara vara alltmer populärt utan i olika avseenden få ett än tydligare genombrott 2019.

Det talades också väldigt mycket om ursprung och om rena produkter med tydligare innehållsdeklarationer och utan mängder av tillsatser.
När det gäller odling var såväl ”närproducerat” som ”härproducerat” frekventa på Kistamässan.

Det är också tydligt att förpackningssidan blir alltmer centralt i en sömlös livsmedelskedja.
Nedbrytbara, återvinningsbara och miljö- och klimatvänliga förpackningslösningar får vi se mycket av 2019 liksom nya betallösningar och olika varianter av functional foods när det gäller exempelvis proteindrycker, proteinbars och andra alternativ till havregrynsgröt.

Under mässdagarna korades vinnarna i Fast food awards med kategorier som Årets briljanta idé, Årets Fast casual, Årets streetfood och Årets ekoboost.
Max burgers vann Årets briljanta idé för sin satsning på en klimatpositiv meny.

Årets ekoboost, 2019 års nykomling bland priserna, gick till Dogfood för ett aktivt arbete mot en ökad andel ekologiskt och Krav-märkt.
Utmärkelsen Årets fast casual hamnade hos Kale & Crave som med sina smakrika och hälsosamma rätter gett hela Fast food casual dining ett lyft.

Priset Årets street food levererades till Korrito med sin “beroendeframkallande totalupplevelse”.
Nästa år dyker mässorna upp i Göteborg 11-12 september och 2020 i Malmö, 29-30 januari, innan de är tillbaka i Stockholm 2021.