Gult, gott, gyllene – och bra för humöret

By on 29 november 2017
k7b5trssmuzligizxg5m

Gott och gult?
Jovisst.
Men vår kära julkrydda saffran gör oss dessutom lyckligare…

Forskare har sedan tidigare hävdat att saffran är bra mot huvudvärk, tandvärk och magvärk och man har börjat tillverka läkemedel som baseras på saffran.
Nu kommer också forskarbeskeden om att vi blir på bättre humör av saffran och orsaken är att kryddan ökar koncentrationen av serotonin i vår hjärna på samma sätt som antidepressiva läkemedel gör.

Iran är den i särklass största producenten av saffran i världen så det är kanske ingen tillfällighet att det är iranska forskare som nu slår fast att saffran får våra mungipor att gå åt rätt håll.
I en studie lät man en grupp deltagare med depression äta saffranskapslar varje dag under sex veckor medan en annan, lika stor, grupp med samma problem fick kapslar utan någon verksam substans.
Efter sexveckorsperioden kunde forskarna konstatera att ”saffransätarna” mådde betydligt bättre psykiskt och att gruppen var fri från depressionssymptom.

Vare sig du tror på det eller bara njuter av saffranets färg och smak så är julen saffranets högsäsong här i Norden.
Vi förknippar – vilket inga andra gör – saffranet så kraftigt med julen medan kryddan i övriga världen är en mer generell matkrydda.

Slösarmed den gör vi i vilket fall inte, vad vi än använder den till. Saffran är en exklusiv krydda och det finns en anledning till att det kallas ”det röda guldet”.
Det blir lätt så när det krävs 160 000 handplockade blommor för att få ihop ett kilo krydda…
Saffran tros ha Asien som ursprung men kom till Sverige redan under 1600-talet.
Iran är i särklass störst av producenterna men saffran odlas även i Indien, Spanien, Grekland och Marocko

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *