Håll koll på de yngre konsumenterna – intresset växer för nyttig mat

By on 18 January 2017
1153256-vegetable-shopping

Bonial.se, ett företag som arbetar med digitala lösningar för direktreklam, visar att nyårslöften inte är så vanliga längre. Hela 79% svarade att de inte tänkte avge några nyårslöften inför 2017. Trots detta tänker 59% äta nyttigare och 61% börja träna regelbundet enligt en enkät som gjordes i slutet av december 2016 och i början av januari 2017 – med eller utan nyårslöfte.

Intressanta attitydskillnader

Att fler tänker äta nyttigare och motionera mer, är självklart positivt, men risken finns också att för mycket struktur ökar kraven. Stress har uppmärksammats mycket senaste tiden, yngre åldersgrupper har beskrivits som extra drabbade. Höga ambitioner och krav – både på arbetet och privat kombinerat med ideal om det perfekta utseendet och livet kan spela in. Bonials undersökning visar på intressanta attitydskillnader mellan de som är under och över 45 år.

Generellt är de som är under 45 år mer benägna att avge nyårslöften, de är även mer intresserade av att äta hälsosammare, köra dieter och motionera medan många fler över 45 år är nöjda som det är. Vad gäller träning föredrar äldre promenader medan yngre helst går på gym.

Några intressanta jämförelser ur undersökningen:

  • Det är vanligare att yngre avger nyårslöften (36%) jämfört med de som är över 45 år (11%).
  • 67% av yngre planerar äta nyttigare, jämfört med 53% av de över 45 år. Mer grönsaker och ett minskat sockerintag är viktigast hos de som tänker äta mer hälsosamt.
  • 42% av de yngre planerade att starta en ny diet vid årsskiftet, jämfört med bara 22% av de över 45 år. Tallriksmodellen är klart populärast hos de äldre, medan valet av diet varierade bland de yngre. Bland de som svarade nej var skälet att de är nöjda som det är, 54%, följt av att de inte tror på dieter, 31%.
  • Ekologisk mat är i ropet och 46% tänker äta mer ekologiskt under 2017. Män väljer ekologiskt framförallt för att det är mer hälsosamt, kvinnor främst för att de värnar om miljön.
  • Av de som inte tänkte äta ekologiskt svarade cirka hälften att de var nöjda som det var, medan cirka en tredjedel tyckte att det var för dyrt.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.