Hållbart fångad fisk hos Tak

Ännu en restaurang satsar på hållbart fångad fisk.
Denna vecka lanserar Tak i Stockholm en meny med enbart MSC-märkt fisk och skaldjur.
– Vi märker en tydligt ökad efterfrågan, säger Frida Ronge som är kulinarisk chef hos Tak.

 

28 januari är lanseringsdatum när restaurang Tak i Stockholm landar en fisk- och skaldjursmeny med bland annat skreitorsk, kammussla och kaviar, enbart från hållbart, MSC-certifierat fiske.
– Som en stor restaurang behöver vi ligga i framkant och leda utvecklingen i rätt riktning. Våra gäster ska kunna känna sig säkra på att det som hamnar på tallriken inte har bidragit till utfiskningen av våra hav, säger Frida Ronge hos Tak.
– Vi har märkt att allt fler efterfrågar möjligheten att kunna göra den här typen av val och då känns det bra att kunna erbjuda den tryggheten.

Taks MSC-meny kommer att finnas under en månad framåt. Därmed inte sagt att hållbarhet enbart är en tillfällig satsning för restaurangen.
Taks verksamhet är som del i kedjan Nordic Choice sedan tidigare certifierad enligt den internationella standard som utvecklats av MSC.

Därmed är också en stor del av de rätter som serveras på den ordinarie menyn märkta med MSC:s sigill.
– Vi måste ändra sättet som vi tänker i köket. Restaurangbranschen har länge haft ett snävt gastronomiskt perspektiv, från kockutbildningen och framåt. Men de senaste två åren har det märkts av en betydande förändring, säger Frida Ronge.

Enligt en undersökning från förra året vet idag 54 procent av konsumenterna vad MSC-märkningen står för.
Allt fler blir medvetna om vikten i att välja råvaror från hållbart fiske.