fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Halverat matsvinn Axfoods mål

By on 9 January 2019

Axfood vill halvera matsvinnet i sina butiker till år 2025.
Framöver kommer man att redovisa hur mycket mat som slängs inom koncernen.
Idag ligger matsvinnet på cirka 1,5 procent av omsättningen.

Det är i en intervju hos Aktuell hållbarhet som Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij drar upp perspektiven.
De handlar om ett halverat matsvinn i butikerna till år 2025 och en utveckling där man i högre gra rear ut varor som närmare sig bäst före-datum för att minska svinnet.

Som en följd av att Axfood vill halvera matsvinnet från Hemköp, Dagab, Willys och Axfood snabbgross ska man börja redovisa matsvinnet på årsbasis.
Enligt Åsa Domeij uppgår matsvinnet idag till cirka 1,5 procent av omsättningen.

Naturvårdsverkets siffror visar att matavfallet i Sverige är 129 kilo per person och år och att hushållen står för ungefär tre fjärdedelar av detta.
Livsmedelsbutikerna är den del som står för lägst andel av matsvinnet.

Totalt handlar det ändå enligt Naturvårdsverket om att det totala matavfallet i Sveriges dagligvaruhandel 2016 var 30 000 ton.
– Även om matsvinnet i handeln är det led som är lägst är det ändå väldigt mycket mat i ton som slängs. Det kommer man inte ifrån om man lägger ihop allt svinn i livsmedelsbutiken. Det mesta som slängs är frukt och grönt, säger Åsa Domeij hos Aktuell hållbarhet.

– Jag tror att det kommer bli mycket vanligare att sänka priser på varor med kort datum i alla livsmedelskedjor, vilket mycket beror på ändrade attityder i samhället kring matsvinn. I dag tycker kunderna att det är något positivt men om man går tillbaka tio år i tiden tyckte man att det inte var tillräckligt fint med gamla varor. Nu är det snarare dumt att inte ha den här typen av utförsäljning, säger Åsa Domeij.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.