Han blev årets mest företagsamma människa 2016

By on 26 February 2018
INGRESS

Johannes Cullberg vd för Skandinaviens största matmarknad Paradiset kammar hem titeln Stockholms mest företagsamma människa. Vi tog chansen att prata med Johannes om framgång och kunderna om deras upplevelser på Paradiset.

  • Det känns otroligt roligt att få bekräftelse. Det har varit en lång och tuff resa, säger Johannes Cullberg om segern.

Allt började med att han fick sparken från sitt dåvarande jobb, för närmare bestämt åtta år sedan. Johannes ville själv välja bolag och ha kontroll, så han startade sitt första företag Proactive Health. Med hårt slit, sin förmåga att vända motgångar till möjligheter och en gnutta naiv tro på att allt är möjligt har han tagit sig fram.

– Det är det roligaste som finns att vara entreprenör, men också väldigt ensamt och stressande.

Det tog ett och ett halvt år från idé till att matmarknaden öppnades.

–  Det första året handlade om att slipa på konceptet och samla in pengar, sedan gick allt supersnabbt.

Våren 2015 slog Paradiset upp dörrarna på Södermalm i Stockholm. Ett gastronomiskt centrum var fött, sedan dess har en butik öppnats på Regeringsgatan och nu ska en tredje butik öppnas i Nacka i januari. På Paradiset hittar du allt från färskvaror till naturliga produkter.

Det enklaste med att starta upp matmarknaden var att nå ut till rätt målgrupp.

– Det var verkligen rätt timing.

Det svåraste var att få in pengar i tid.

– Det gäller att ha precis lagom med pengar – inte för mycket så att mitt ägande späds ut och samtidigt inte för lite så att vi kan betala ut lönerna. Somrarna har därför varit jobbiga. Det har varit på håret att kunna betala ut lönerna.

Johannes tips för nyblivna entreprenörer är att starta ett projekt i en fas i livet när det finns möjlighet att satsa. När det kommer till samarbetspartners måste det finnas en flexibilitet och en vilja att lyckas gemensamt.

– Känn efter om det är personer som du kan arbeta med även om det kommer att bli tufft, för tufft blir det alltid.

Att öppna nya butiker är lite som att föda barn

Glädjen var stor när Johannes Cullberg tog hem segern, här med finalisterna – Shervin Razani, Hanna Harge och Faviana Vangelius.

Om tävlingen

  • Allmänheten nominerar kandidaterna, därefter väljer juryn ut fem finalister. Allmänheten röstar och en vinnare utses.
  • Tävlingen hålls varje år, 21 regioner är med och deltar i tävlingen, fem finalister per region utses.
  • Juryn består av Chris Heister, landshövding, Stockholms län, Olle Larsson, entreprenör, Sofia Kacim, projektledare, Adam Brånby, entreprenör och Donnie Lygonis, affärsutvecklingscoach.
  • Finalisterna i tävlingen är Shervin Razani, vd, Jurek med flera, Faviana Vangelius, vd, Survive Studios, Hanna Harge, vd, Schoolido och Johannes Schildt, vd, KRY.se.
  • Syftet med tävlingen är att hylla och lyfta fram entreprenörer.

Namn: Johannes Cullberg

Ålder: 42

Boende: Kungsholmen

Familj: Gift med Cathrine och tre barn

Tre ord som beskriver dig: Målmedveten, prestigelös och positiv

Intressen: Träning, hälsosam mat och resor

Personer som du har tagit hjälp av för att nå hit: Mina vänner

Någon som inspirerar dig: Elon Musk – ingenjör, uppfinnare och entreprenör

Bästa matupplevelsen: På Hawaii med min fru – magiska råvaror

Favoritråvara: Ägg

Bästa recept: Skivad sötpotatis med riven ingefära och fetaost i ugnen – passar till nästan allt

Hur skulle du beskriva Paradiset: Vi är som din vanliga matbutik fast mer ekologisk och godare mat utan ohälsosamma tillsatser. Våra butiker är så mysiga att du vill komma tillbaka

 

Johannes fem främsta framgångstips

  1. Tänk inte för mycket, bara kör.
  2. Tempo är viktigt, därför är mitt motto: ”Hellre skapligt idag än vetenskapligt imorgon”.
  3. Tro på dig själv, få andra kommer att göra det.
  4. Försäljning är a och o – kan du inte sälja din produkt har du antingen ett otydligt koncept eller fel produkt.
  5. Var uthållig. Det kommer alltid att ta minst dubbelt så lång tid som du trodde från början.

Varför handlar du på Paradiset?

Isac Helgason, 31 år, verksamhetsansvarig, Bandhagen

– Det är ett bra ekologiskt utbud med en schysst approach, så är det lätt att hitta.

Marion Sjödin, 70 år, pensionär, Södermalm

– Det finns mycket kul att välja på. Det är även prisvärt och mer ekologiska råvaror. Jag hittar alltid ekologisk kyckling här, vilket jag inte alltid hittar i andra butiker.

Josef Rudenlöv, 29 år, it-säkerhetschef, Gubbängen

  • Jag gillar butiken. Det är bra priser och ovanliga ekologiska produkter. Det finns även schysst kött från gräsbetande djur.

Marie Schedin, 58 år, sjuksköterska, Kärrtorp

  • Stort utbud av ekologiska råvaror. Det är välsorterat och jag slipper att leta efter var allting ligger.

Björn-Åke Törnblom, 69 år, pensionär, Midsommarkransen

– Bra mat och ekologiskt, du slipper att leta efter ekologiska produkter.

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.