Handeln deppar i sommarvärmen

By on 21 juli 2017
9357387-kulturhuset-stockholm

De svenska handlarnas framtidstro fortsätter att sjunka. Framförallt är det tilltron till den framtida lönsamheten som sviktar.
Det visar Svensk handels Framtidsindikatorn för juli månad.

Index i Framtidsindikatorn landar på 96,4 för juli månad och det är 4,0 procentenheter lägre än under juni, konstaterar Svenska handel.
Både tron på framtida lönsamhet och tilltron till den egna butiken sjunker liksom prognosen om anställda och försäljningssiffror.

– Förväntningarna på detaljhandeln i stort har fortsatt att falla även under juli månad. Indikatorn fortsätter att närma sig det senaste årets uppmätta lägstanivåer både för den egna butiken, liksom för detaljhandeln i stort, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

45 procent av handlarna säger dock att de säljer lite eller mycket mer under sommaren jämfört med året i övrigt. Sommarförsäljningen är följaktligen viktig för en stor del av svensk handel.

– Trots låga lönsamhetsförväntningar ser dock många butiker positivt på sommarens betydelse för handeln. 45 procent upplever att de säljer mer under sommarmånaderna jämfört med övriga året. En ökad försäljningsvolym är en förutsättning för handelns fortsatta utveckling när förväntningarna på lönsamheten minskar, säger Mats Hedenström.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *