fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Handlarna mer optimistiska i juni

By on 15 June 2018

Butikernas förväntningar på framtiden stiger.
Framförallt gäller det handlarna inom sällanköpsvaruhandeln.
Men för första gången minskar förväntningarna inom e-handeln.

Det är naturligtvis Svensk handels handelsbarometer som har slagit ned med sin rapport för juni.
Där ligger framtidsindikatorn nu lite högre för butikerna. Den stiger med 6,2 enheter till 99,9.

Det innebär att vi har slagit tillbaka pessimismen kring nuläget lite och att indikatorn nu är endast 0,3 enheter under läget motsvarande månad 2017.
Det är butikshandlarnas tro på den framtida försäljningen som gör att optimismen stiger inför sommar och semester.

– Det fina vädret gör att butikernas optimism ökar inför sommaren. Under sommarmånaderna ökar trafiken på gator, torg och i butikerna. Bland e-handlarna är det fler som hoppas på en molnig sommar, säger Karin Johansson, vd för Svensk handel.

Kanske är det därför som framtidsindikatorn för e-handeln minskar och minskar med hela minus 10,6 enheter i denna mätning.
Det ger ett nytt index på 109,9 och det är faktiskt tron på den framtida försäljningen som sjunker här.

– Näthandeln växer snabbt och optimismen hos e-handlarna är fortsatt högre än hos butiksägarna. Det stora detaljhandelsskiftet pågår med full kraft och en allt större del av försäljningen bedöms gå via e-handelskanalen framöver, säger Karin Johansson.

Framtidsförväntningarna stiger i både dagligvaru- och sällanköpshandeln. Ökningen är störst i sällanköpshandeln som stiger med 8,1 enheter från maj månad.
Dessutom stiger förväntningarna för den egna butiken till index 106,3 i juni. Det är den högsta nivån som uppmätts hittills under året.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.