Handlarna mer pessimistiska

By on 15 January 2018
59997-sergels-torg

De svenska handlarna brukar ligga lite lågt i januari.
Men nu har de lägre förväntningar än vanligt för att vara årets första månad.
Det visar Svensk handels handelsbarometer för januari 2018.

Optimismen inom handeln minskar och det gäller såväl dagligvaru- som sällanköpshandeln.
Och även om så brukar vara fallet i januari så är framtidstron på en lägre nivå januari 2018 än årets första månad 2017.

Handlarnas framtidsförväntningar minskade i januari. Även om januari normalt är en svag månad för handeln landar Framtidsindikatorn på en lägre nivå än under samma månad förra året. Det visar Svensk Handels Handelsbarometer.

Framtidsindikatorn backar därför och landar på 92,7 vilket är ett minus på 3,8 procent.
Framförallt sjunker förväntningarna på den framtida försäljningen hos handlarna.

– Efter julhandeln som är många handlares höjdpunkt är tongångarna återigen dystrare, konstaterar Svensk handels vd Karin Johansson och levererar flera förklaringar.
– Black Friday och julhandeln drev på försäljningen på nätet. Tillväxten i handeln sker idag på nätet och det påverkar givetvis framtidsutsikterna bland landets butiker.

Inom detaljhandeln har förväntningarna minskat de senaste månaderna och den trenden forsätter. Men det är fortfarande så att handlarna tror mer på den egna butiken än handeln som bransch.
– Handlarna tror på sin affär och är fortsatt mer optimistiska kring framtidsutsikterna för den egna butiken än för detaljhandeln som helhet, säger Karin Johansson.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.