Handlarsonen som tar över hela Bergendahls

By on 13 March 2012
Peter Lund

1999, på Everöds flygplats utanför Kristianstad, mötte dåvarande vice vd:n i Hemköp, Peter Lund, Spiros och Elisabeth Bergendahl Mylonopoulos.
De erbjöd honom jobb på Bergendahls.
—Jag slog till direkt, de var så otroligt förtroendegivande, säger han.
Nu blir han vd och koncernchef för alltihopa.

Handlarsonen från Sundsvall har med andra ord klättrat en lång väg upp och den person som betytt allra mest för honom på den vägen är en sjökapten från Grekland.
—Jag är också glad att Spiros är kvar som ordförande. Det är ett stort förtroende jag fått att leda ett företag som gått i tre generationer, säger Peter Lund.
Han har en del att leva upp till. Under de 24 år Spiros har varit koncernchef har verksamheten som i år firar 90-årsjubileum gått från 800 miljoner kronor till över 10 miljarder kronor, kedjan har blivit landets 102:a största företag, ett av de fem största familjeföretagen och nummer fem inom svensk handel.
Peter Lund tror på sig själv och på Bergendahls. Och ett gott råd som han fick av en kollega på den tiden han var handlare i Sundsvall är fortfarande något han har med sig i jobbet.
—Han sa att jag inte ska tänka så mycket på att tjäna pengar. Du ska tänka på att tjäna kunden istället. Gör du det så kommer också pengarna. Det tycker jag är ett gott råd som jag har försökt leva efter sedan dess, säger han.
Att vara koncernchef i ett så stort företag är inte direkt något nio till fem jobb.

 

Peter Lund

Peter med Suzanne Civilis (administratör på City Gross Hyllinge) och Tina Nordström i april 2008 i samband med tillkännagivandet av det som blev ett framgångsrikt samarbete kring utveckling av matglädje på City Gross. 

 

—Det här är en typ av jobb man har dygnet runt, och det får man anpassa sig till. En sak som jag gör för att orka med är att springa. Jag kör en runda på mellan en och två mil per dag. Det gör att man håller sig någorlunda klar i huvudet, säger han med ett skratt.
Han berättar en episod från en löprunda efter stranden i Helsingborg där han bor och tar det som ett exempel också på hur han tänker som affärsman.
—Jag såg en fiskmås som hade fångat mat av något slag, jag såg inte riktigt vad det var. Tre kråkor kom flygande och försökte kapa åt sig av den födan. Då lyfte måsen och lade sig ute i vattnet. Därute håller sig en fiskmås flytande men kråkorna sjunker om de försöker. Där hade måsen en unik fördel. Det är så jag ser det. När vi kan hitta det unika, det som skiljer oss från konkurrenterna och ger försprång, det är då vi också blir framgångsrika, säger han.
Och han anser att Bergendahls gjort just det flera gånger.
—Tillsatsmärkningen Äkta Varor är ett sådant exempel där vi lyssnat på våra kunder och är unika. Att vi styckar det svenska köttet själv i butik är en annan sådan sak. Att vi ger en krona extra, den så kallade Griskronan, till grisbönderna är ytterligare ett exempel.
Att våga är en annan viktig faktor i affärslivet, anser han.
—Vi måste våga lyssna på kunder men också våga anställa folk som har egna idéer och kanske inte alltid är så lika oss själva, det leder oss också framåt.
Det finns ytterligare en viktig sak som Peter Lund lyfter fram.
—Man måste ha kul på jobbet. Jag tycker det är roligt varje dag och tycker man det så är allting så mycket lättare. Kul måste man ha, konstaterar han.

Peter Lund

Peter Lund och Spiros Mylonopoulos

Jag påpekar att Skånebaserade Bergendahls, huvudkontoret finns i Hässleholm, som namn är relativt okänt bland allmänheten utanför södra Sverige. Det bekymrar inte Peter Lund särskilt mycket.
—Nej, Bergendahls är ointressant på det viset. Det handlar om våra varumärken, exempelvis Citygross och Granit, det är de som ska vara kända och det är dit vi strävar, säger han.

Men i övrigt är han ganska försiktig i att uttala sig om framtiden.
—Vi gör inga prognoser framåt. Men kan vi lyssna på kunden så kommer det att gå bra. Vi vill självklart växa. Det företag som inte växer utvecklas inte och då är det snart kört, säger Peter.
Och en expansion finns redan planerad. De 33 Citygrossbutikerna ska få ytterligare fem butiker de närmaste två åren.
Peter Lundh har en lång karriär bakom sig. Han har varit handlare sedan 1978  i Sundsvall och Falun innan han 1993 blev inköpschef och inledde en chefskarriär inom Hemköp.
Men det var ett möte på Everöds flygplats som blev det mest avgörande ögonblicket i hans yrkesliv.
—Jag har aldrig någonsin ångrat att jag tog det beslutet där och då. Det har varit en fantastisk tid och det är det fortfarande, säger Peter Lund.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.