Här är finalisterna som ska öka intresset för nordisk mat

By on 12 May 2017
3988797-gravad-lax-servering-2

Nu har de sju svenska matproffsen nominerats. Den 24 augusti i Köpenhamn bär det av. Vi pratar om den nordiska mattävlingen.

Embla är matpriset som delas ut vartannat år med 185 nominerade. Tävlingen lyfter fram det bästa i den lokalproducerade matkulturen och de sju kategorierna som tävlar är mathantverkare, råvaruproducenter, mat till många, matdestination, matentreprenör, mat till barn och unga.

– Den här gruppen har stora chanser att plocka hem priserna i finalen i Köpenhamn. Det är imponerade vilken bredd och spets som det svenska matundret har, säger Jan Ehrensvärd, jurymedlem och ledamot i LRFs Riksförbundsstyrelse.

De nominerade är Kerstin Björklund, matproducent från Warbro Kvarn som lyft och utvecklat spannmål till bröd och öl, skolmatsstrategen Annika Unt som skapar matlust kring den offentliga måltiden, matskribenten Hans Näess, grundare av Gastronomiska samtal, entreprenören Bitte Persson från Larsvikens Lanthandel, potatisodlare som anpassar produkten efter den gastronomiska utvecklingen, Martina Jönsson som väcker barn och ungas matnyfikenhet i Matlabbet, mathantverkaren Thomas Berglunds unika osttillverkning på Almnäs Bruk samt destinationen Smaka på Västsverige som gör det lättare att hitta regionens lokalproducerade matvaror med koppling mellan land och stad.

– De här tillhör alla toppskiktet bland Sveriges råvaru- och matproducenter och bidrar verkligen till att vår svenska mat är internationellt känd, hyllar det närproducerade och framförallt är väldigt god. Det har varit både spännande och svårt att välja bland mer än 50 fina bidrag. Vi tror att de nominerade står sig väl i en nordisk jämförelse, säger Jan Ehrensvärd.

Fakta om tävlingen

Juryn som har valt ut de sju finalisterna består av Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse, stjärnkocken Fredrik Eriksson, köksmästare som driver de egna restaurangerna Långbro Värdshus och Asplund och journalisten Lena Johansson, chefredaktör för tidningarna Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Bakom priset står LRF och de övriga sex nordiska lantbruksorganisationerna, samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd NBC.

Nordiska Ministerrådet finansierar tävlingen i syfte om ett ökat intresse för den nordiska matkulturen.

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.