fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

H&M och Ikea jobbar med Stora Enso

By on 9 January 2019

Skogsråvara blir cellulosa som blir textilfiber.
Det sker inom H&M:s och Ikeas Tree to textile-projekt.
Nu går man in i en ny fas när Stora Enso ansluter.

H&M och Ikea samarbetar sedan tidigare med innovatören Lars Stigsson i det gemensamma bolaget Tree to textile AB.
Det handlar om att utveckla nya fibrer som är hållbara och kan produceras till en acceptabel kostnad.

Nu ansluter skogsjätten Stora Enso till det här projektet och blir den fjärde partnern i bolaget.
– Vi är glada över att välkomna Stora Enso som samarbetspartner och ser fram emot att dela med oss av det innovativa arbete vi bedriver inom Tree to textile. Med hjälp av vår nya partner kommer vi att gå in i en industrialiseringsfas, säger bolagets styrelseordförande Annica Karlsson.

Tree to textile använder sig av förnybar skogsråvara i processen och regenererar cellulosa till en textilfiber.
Den produktionsprocess som utvecklas kräver mindre energi och kemikalier vilket ger en mer hållbara och även mer kostnadseffektiv produktion jämfört med traditionell teknik och produkter.

Innovationstekniken har tidigare testats i Sverige men kan nu skalas upp till en mer omfattande demoanläggning vid en av Stora Ensos anläggningar.
– Vi är väldigt glada över att vara en del av detta partnerskap och därigenom bidra till en mer hållbar textilproduktion. Det blir spännande att följa industrialiseringen av denna teknik på en av våra anläggningar, konstaterar Markus Mannström som är chef för divisionen biomaterial hos Stora Enso.

Hos Ikea och H&M planerar man för att använda fibern i sina produkter men vill även kunna låta fler företag ta del av den hållbara fibern eftersom den kan användas i ett bredare fält än hos de två koncernerna enbart.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.