Höjt pris ska rädda svenskt kött

Den extrema sommaren har skapat en tuff situation för landets köttbönder och andra.
Nu kommer LRF och fyra branschorganisationer med lösningen.
Priserna måste höjas och konsumenterna betala mer.

Det är i ett uttalande under inledningen av september som LRF Kött tillsammans med organisationerna Sveriges nötköttsproducenter, Sveriges grisföretagare, Svenska fåravelsförbundet och Lammproducenterna tar upp situationen.

Man konstaterar att sommarens torka skapat ”den värsta krisen för svenska lantbrukare på många år” och att efter den kommer många lantbruksföretag att få svårt att klara ekonomin i höst.

Dock kan denna del av svensk matproduktion räddas – och räddningen ska bestå i att konsumenterna betalar mer för köttet.
– Sommarens torka har skapat ett ansträngt läge för svenska lantbrukare. För många djuruppfödare innebär de ökade foder- och strökostnaderna att likviditetskrisen är överhängande i höst, skriver man i uttalandet.

– För en grisproducent ökar kostnaderna för strö och foder med 4-5 kr per kilo räknat på djurets slaktvikt, en nötköttsproducent får en merkostnad på mellan 9-15 kr per kg slaktvikt och en lammproducent får en merkostnad på 12-26 kr per kg slaktvikt.

Lösningen är höjda priser i butik och att svenskarna betalar mer för köttet. Utan att precisera i kilopris i butik skriver organisationen att de ökade kostnaderna ute på gårdarna motsvarar ”cirka 1 krona och 50 öre per fläskkotlett, 3,50 kronor per ryggbiff och 5,50 kr per lammytterfilé”.