fbpx
Vi vill ut och träffa våra läsare! Har du några nyheter? Händer det något roligt i er butik? Kontakta redaktionen@butikstrender.se . Tjipp!

Honung med smak av Malmö

By on 13 June 2018

Härodlat.
Och ”här” i det här fallet är trakterna av Orkla Foods huvudkontor i Malmö.
Nu bidrar man till biologisk mångfald genom bin på taket.

Det få känner till är att Orkla Foods Sverige vid sidan av alla livsmedelsanläggningar, dessutom huserar en honungsfabrik.
På taket till huvudkontoret i Malmö bor drygt 150 000 bin i en takbigård, och det är just runt midsommar som bina är som allra flest.

Honungen är egentligen bara en biprodukt.
Den största nyttan med bina är pollineringen.

Sedan flytten av huvudkontoret för två år sedan har hundratusentals bin bidragit till att öka den biologiska mångfalden i Malmö.
Två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen idag är beroende av pollinering*. Ju fler bin desto fler blommande landskap och bättre skördar.

– Varje honung har en unik smak. Genom att ta prover på honungen har jag kunnat se att dessa bin framför allt rör sig i närområdet och hämtar pollen från lindarna i Slottsparken. Det märks på smaken, säger Viktoria Bassani, biodlaren som tar hand om bina på uppdrag av Orkla Foods Sverige och fastighetsägaren Wihlborgs.

Honungen som skördas mellan två till fyra gånger varje år finns sedan att köpa i Vårt Kök, som ligger i entrén till huvudkontoret i Dockan. Vårt Kök är en mötesplats, ett café och en lunchrestaurang som drivs av Orkla Foods Sverige men som är öppen för alla.

– Det känns otroligt givande att vi samtidigt som vi gör en god sak för bina får ut något så konkret som honung som vi själva kan sälja, om än i liten skara. Nu snackar vi härproducerat, säger Agneta Påander, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

gsdgdfsd

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.