fbpx
Senaste
Årets glögg är här – och italienskNazister till ny attack mot butikTog hjälp av Efterlyst efter stöld”Rikast och vill ha poliser överallt”Potatisskal blir förpackningMcDonald´s vill utmana MaxVi kryddar mindre än vi trorVegandrycken som lanseras överalltBara två butiksformat hos CoopCoca-Cola satsar på hälsodryckIcas utökade klimatmål godkändaDoften ska minska matsvinnetZalando sänker prognosen för helåretArlas drickyoghurt och kvarg blir Yalla!Letar nytt på Natural Productsdesignar Ica-kassen till Rosa bandetNu lyfter maten svensk e-handelDrygt hälften har e-handlat matCarnegie tror på Scandi StandardMer framtidstro hos butikernaLindvall in i köttbranschenDe två ska lyfta Kappahl i höstLidl nära tio miljarder krMer än hälften av skörden bortaRootfruit köper Exotic SnacksCoop säljer i KarlstadTvå lämnar ett Väla i nytt lägeByggmax firar 25 med 100Norskt Ica-vatten blir svensktSå många vill handla mer klimatsmartNytt varuställ säkrar varornaMat långt ned när vi e-handlarIca, Apotek Hjärtat och Min doktor satsarLupiner, bönor och lite insekterHär kommer Axfoods veganburgareDags för jobbskugga i handelnÖver miljonen till goda ändamålFörsta på fem år för Media MarktSkor upp – kläder ned augustiOumph fortsatt brittisk succéUlla mästare bland mästareSnabbt mot intelligenta butikerPlus 3,7 procent för Ica augustiSnart söndagsstängt i Italien?50 000 euro till framtidens betallösningNytt perspektiv på förpackningarIkea flyttar från HelsingborgDrogade till attack i butikClas Ohlson firar och laddarFazer vill beröra hjärtanMindre kött men mer svensktDubblar och breddar i KarlstadMera Clas Ohlson hos MathemAmazons Sverige-lansering dröjer – eller?Carlsberg satsar på miljönPontus vann med miljöbestickHöjt pris ska rädda svenskt köttCoop i samarbete kring nyanländaVapiano skyller på SverigeNu ska grillen bli ännu hetare…Ica och Coop stänger varsin butikSvensk must ökar kraftigtClas Ohlson i samarbete med AmazonStillastående för sällanköp 2017En sjuklöver av nya matord…Hela Arlas vinst till ägarböndernaStoruman i topp – Solna åttaGurkpriset upp 400 procentÖrebro först ut i Nettos nya formatScandic-stopp för ägg från burhönsOrkla bygger nytt storlager i KumlaNu ska ”fri från”-produkter anmälasTre nya till Skövde-centerIkea testar kontantfritt i GävleÄldre tror mer på fiskens nyttaTuff start men återhämtning hos ArlaLöfbergs fasar ut fossil plastArla skapar innovationscentrumEkoboxen nominerad till anrikt prisNytt bryggeri jagar 15 miljoner krMajoritet för ett tillträdesförbudLidl öppnar i Turning Torso”Vi är ett matland i världsklass”Torkan gör kyckling dyrareDigitaliserad dagligvaruhandel näraGekås inviger nytt idagCoop lanserar nytt från Paolo Roberto1-4 i butiker för CoopSå åt vi under värmeböljanMalmö nästa för Icas e-handelslagerPantrekord efter extremsommarenChoklad, chips, smoothie och surdegsbröd824 nya varumärken inom mode 2017Får det tufft om räntan höjsHoppar av som vd efter två månaderLRF stöttar nytt regeringsförslag”Förbud mot plast omotiverat”Lidl på väg mot 200-måletSvensk fågel välkomnar nya reglerSvenskt kött välkomnar nya reglerLöfbergs rankat i Europa-toppPremiär idag för MatlusttorgetParadiset öppnar i februariNu är det brist på messmörKapar namnet – innan startenIca öppnar i nybygge i KarlstadSal(ig)a äro stadskärnorna i SalaFärsking nästa färskingIlska mot Postnord efter avgiftsbeskedInget svenskt kött hos Burger KingNytt kapital till sunda tandborstarKronfågel dubbelt nominerad till galaTrögt – men vi kommer att handla mer mat på nätetSka digitalisera cateringbranschenPostnord dyrare i julens e-handelEn honungsburk för 20 miljoner, någon?Äggen dyrare efter sommarenLidl Tyresö finalist i frukt & gröntMuji utökar på Åhléns CityKraftigt lägre skörd av spannmålSydkoreanskt avtal för Simris algPriskrig på kött efter sommartorkanEn banan om dagen – en färsk…Flaggar för dyrare ölNy Arla-märkning för mindre svinnCoop bygger om i Karlstad CityFörbättrat resultat för LindexLidl slutar med engångsplast 2019Nu handlar vi mer mat på nätetLångt efter när det gäller nätmat110 miljoner till matsvinnsappIcas e-handelschef till HobbexC4 Shopping fyller på 2019Ica-bonus till chefer för miljömålUpp 4,7 procent för Ica-gruppenLager 157 öppnar i LuleåGlassbristen håller i sigIca utvecklar röststyrning med GoogleLämnar Svenska dagbladet för IcaApohem får sälja receptbelagtTyskt kapital till svenskt mellanmålFramtidstron sjönk i juliFalkenberg får ny handelsplatsAlltfler väljer skruvkorkNya Zeeland vill ha bort plastpåsarVi återvinner mer plastNu är Lindex nya vd på platsNynazister i attack mot Ica-butikIcas darkstore förbi startproblemAxfood rear ut svenskt köttVM-kaptenen satsar på funktionsdryckKritik mot Ica för egyptisk potatisNu rullar det på för DalsspiraElgiganten fortsätter bygga utDanska Rains öppnar svensk butikIkea mest värdefulla varumärketArla på väg att klara koldioxidmålVill se tuffare krav i köttupphandlingOrganic Food Fair åter i MalmöNu kommer Lego-bitar av sockerrörPlus 4,6 procent i juli för IcaStor godisförfalskning i MalmöSvensk handel varnar för ny bluffvågIca köper mer i Upplands BroSatsar på helvegetarisk matkasseVill öka efterfrågan på svensktVill se ärligare matindustriTar bort leksaksvapen efter skjutningZalando tror på lägre tillväxtVarnar för kris i klädhandelnSystembolaget öppnar i SköndalFler och fler negativa till reklamLidl återkallar krossade tomaterGrilluppmaning ut av misstagTa med hunden in i affärenÖver 70 butiker i Skånes nyaAxfood gör halvmiljardvinstFler butiker vill stötta bönderFryshus lager när Kavli växerClas Ohlson till KristianstadNya krav och bättre koll på ”fri från”Coop återkallar rödbetssoppaStrutsfällan – ångest över semesterpengarnaAxfood kampanjar för svenskt köttMinusresultat för IntersportZoégas b(r)ygger för framtidenCoop ställer om i DegerforsCity Gross stöttar böndernaGurkskörden är igång i SkåneSuccé för GW bland kändisvinernaFler vill låna i sommarFler handlare vill hjälpa bönderFler ska lära sig brygga ölAllt fler har koll på ”bäst före”Skadegörelse mot Ica-butikVarubrist efter bra försäljningLax och tonfisk i handelskrigStarbucks slopar plastsugrören680 000 laxar på rymmenBra junimånad för IcaIca-butik stöttar böndernaStor strid inom svensk ostnäringSkånsk matsatsning i konkursLidl öppnar i Solna centrumBrothers och Polarn o Pyret uppåtGlobal e-handel hotar jobbenHemkört i hela landet föreslåsCoop återkallar havredryckHär är fotbollsmat(ch)en hos IcaEniga om tillträdesförbudMatlust klimatsmartast i AlmedalenCoop nyöppnar i SvanskogMer vildsvinskött till folketSlutar sälja engångsartiklar i plastTvingades utlösa överfallslarmetDe är nya kvinnliga nätverketSexleksaker Ekos nya satsningOnly siktar på 50 svenska butikerEcoliving söker nytt kapitalLugnare och bättre med frukostNya drycker = ny(ttig)a drycker”Svenska bär toppen för tarmen”All sommarrea i samma portalBra för Norge – dyrare i SverigeKlarna diskriminerade 100-åringFärre besökare – ökad försäljningTre av tio väljer vegetarisktCoop stänger i SträngnäsVarnar för julhandeln redan nuPraon är tillbaka – många till handelnHögtryck för skånska gårdsbutikerEko öppnar i Örebro och SundsvallE-handel kräver nya matpackHallandsbonde ny vice hos ArlaGladare av nyttig matKarma och Matsmart cirkulära topparUng Hemköp-handlare prisadBondens skafferi öppnar idagVar femte utsatt för hotVinstlyft för Kappahl – som vänt?69 hållbara förslag från AxfoodHur påverkas vi av proteinhetsen?Lägre dioxinhalt i ekoägg nuNormal når målet 30 butiker i årHög konsumtion oroar mestTvå nya chefer hos NettoIca kritiseras för ölreklam”Ska finnas hos alla med delikatessdisk”Fem e-handelsfakta som är myter…Varnar för tuff sommarDärför lämnar Louise König CoopIca lyfte HBTQ i tv-reklamSå ska matsvinnet halverasSå e-handlar du smartareÖppnar Stora Coop i SpångaSkapar 12 000 sommarjobbElgiganten rekordökade vinstenBra och mindre bra kring matsvinnLilla Coop i lilla SunnemoFirar midsommar alkoholfrittSatsar på Kravmärkt charkråvaraNu ska vi lukta…grill!Tar över Pressbyrån och 7-ElevenLjungberg ny vd för digitalhandelnTill midsommar vill vi äta svensktAxfood och Lidl knaprar på CoopSverige fyra i vegotrendenHandlarna mer optimistiska i juniMiljön viktigare än snabb leverans

ICA KVANTUM LERUM satsar stort på egentillverkat

By on 6 November 2015
Kvantum-1821

Får det lov att vara lite pytongryta? Inne på ICA Kvantum i Lerum är det som en hel stad, där man kan smaka sig fram och leva gott. Med utbildade kockar, bagare och konditorer lagar man en stor del av utbudet själv. På så sätt får man full kontroll över kvalitén och kan minimera svinnet.

Utmed E20 vid infarten till Lerum ligger ICA Kvantum Lerum. Här erbjuds ett stort sortiment av hemlagad mat och egentillverkade kallskänksprodukter.
Man är utrustad med ett kallkök och två kompletta restaurangkök för tillagning av varm mat. Ett av köken ligger i anslutning till kött och delikatess, det andra vid fiskavdelningen. I dessa två kök lagar man över 1 600 varma rätter per vecka. Här finns även ett fullskaligt bageri som sysselsätter 14 bagare och konditorer.

– En stor orsak till att vi vill tillverka så mycket är att vi själva har kontroll på vilka råvaror vi använder och Kvantum-1852att vi också stolt kan stå för en hög kvalitet, säger Rafael Hermansson, butikschef på ICA Kvantum Lerum.

För de som bor i bostadsområdet bakom ICA Kvantum,
fungerar butiken som kompletteringsbutik.
Det trafikorienterade läget medför också att butiken har många bilburna kunder
och ett högt snittköp – 290 kr exklusive moms.
Säljytan ligger på 3 400 kvm, där en generös blomsteravdelning upptar över 500 kvm.
Med sina 28 500 kundbesök per vecka omsätter man drygt 400 miljoner netto.
Fem utbildade kockar arbetar i butikens kök. Fiskavdelningen, som är öppen alla dagar i veckan, är placerad i anslutning till entrén.
Här lagar kockarna över 500 varmrätter i veckan. Självklart kokar man alla kräftor själva och under kräftskiveperioden blir det sammanlagt 2,5 ton kräftor.

Köttavdelningen styckar och förädlar hälften av allt kött som säljs i butiken.
Rafael Hermansson tycker att en positiv effekt med att laga maten själv är att man kan styra recepten efter vilken tillgång det finns på exempelvis kött med kort datum.

– Det är bra för svinnet och vi slipper stå och slänga mat i soporna. Det känns fel att kasta kött när vi vet hur mycket jobb det är att föda upp djur,
transportera produkterna fram och tillbaka i olika förädlade stadier, innan de till slut ligger i köttdisken, säger Rafael Hermansson.
Maten packas i tråg och försluts i egen atmosfär med en hållbarhet på 10 dagar. Man varierar mellan 200 recept, vilket gör att det alltid finns en plan för alla styckade detaljer.

– Vi lagade till och med ”Pytongryta” på pytonorm som höll på att gå ut i datum, säger Rafael Hermansson.

Kallskänken erbjuder bland annat smörgåsar, smörgåstårtor, smörrebröd, tapas och festfat.Kvantum-1886
Dessutom har man allt som behövs till tacokvällen,
så som färdiga grönsaksfat och hemlagad guacamole och salsa.

– Den största utmaningen för kallskänken är under maj och juni, då produceras mycket festfat till konfirmationer, studenter och bröllop. Under de två månaderna tillverkar vi över 350 festfat. Detta kräver framförhållning, planering och hårt arbete, säger Rafael Hermansson.

Kunderna kan beställa tårtor, smörgåstårtor och festfat via telefon, hemsidan eller genom butikens näthandel.
I bageriet bakar man allt bröd från grunden, odlar egen surdeg och har en stenugn.
Här arbetar 14 bagare och konditorer med att baka bröd, baguetter, smörgåstårtsbottnar och även brödet som används i kallskänken.

– Mjölet kommer med tankbil och ”blåses” in i en silo som har kapacitet för 7 ton mjöl. Detta sparar mycket lyft för kroppen och sparar dessutom tid för uppvägning av mjöl, då vi har en automatisk silovåg som hjälper till med exakt vikt mjöl till degarna, säger Rafael Hermansson.
I
konditoriet gör man bakelser, tårtor och har en stor tillverkning av klassiska småkakor. Här produceras stora mängder på en liten yta,
man tillverkar nästan 13 000 tårtor per år och erbjuder semlor året om. På sommaren är det semlan med jordgubbsgrädde som är favoriten och på
hösten gör man sin egen vaniljsås, som säljs tillsammans med butikens äppel- och blåbärspajer.

– I konditoriet har vi också en chokladtempereringsmaskin, där vi arbetar med äkta choklad.  Dels för att förgylla bakverk men också för tillverkning av chokladkakor med olika topping. Vad sägs om chokladkaka med salmiak eller tranbär? frestar Rafael Hermansson.

Framöver vill han tillsammans med sin personal fortsätta att utveckla egentillverkning och förädling, eftersom det skapar intresse och engagemang
hos kunderna och han ser vilket stort gehör de får för sina varor. 

SÅ LYCKAS DU MED EGENTILLVERKAT

Här är Rafael Hermanssons bästa tips.
1. Satsa på råvaror med hög kvalitet och medarbetare med hög kompetens, det finns inga genvägar om det ska bli riktigt bra.
2. Lyssna på kunderna. Grundsortimentet ska bestå av det kunden vill köpa.
3. Produktutveckla och överraska, det skapar nyfikenhet.
4. Våga ta betalt, kunden är villig att betala för kvalitet.
5. En viktig ingrediens är människorna. Se till att synas och hälsa på kunderna – det förhöjer värdet på produkterna.

RAFAEL HERMANSSONKvantum-1799

TITEL: Affärschef på ICA Kvantum i Lerum sedan 2010
FAMILJ: Gift och har tre barn, 16, 19 och 21 år gamla.
KARRIÄR/BAKGRUND: Arbetat i butik sedan 1985, 30 år i år.
Jobbat i 7 olika butiker genom åren,inom flera block: ICA, Axfood, och Coop.
FRITIDSINTRESSEN: Laga mat och baka bröd, Odling och trädgårdsarbete, bygga och renovera.

 

ICA KVANTUM LERUM

ADRESS: Hulans torg, Lerum
SÄLJYTA: 3 400 kvm
BUTIKSCHEF: Rafael Hermansson
ÖPPETTIDER: Alla dagar 6-23
STYRKOR/SATSAR PÅ: Butiken har stort fokus på färskvaror och förädling

 

TEXT: JOHANNA HENRIKSSON

 

 

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.