”Ingen fara för campylobacter”

Enligt ett pressmeddelande från Svensk fågel är det ingen fara för campylobacter i färsk kyckling.
– Experterna är överens, skriver organisationen.

Anledningen till att intresseorganisationen Svensk fågel nu reagerar är ett pressmeddelande nyligen från Livsmedelsverket.
Där stod att färsk kyckling kan innehålla campylobacter men enligt Svensk fågel feltolkades informationen i flera medier.

Livsmedelsverkets pressmeddelande handlade enligt Svensk fågel om ett stickprov från i somras när det var som varmast.
– Varje år ökar antalet fall av campylobacter något under sommarmånaderna på grund av det varma vädret. Augusti månad brukar vara värst och i somras hade vi det ovanligt varmt och fuktigt då campylobacterna trivs som bäst, säger Pia Gustavsson som är veterinär hos Svensk fågel.
– Trots det var nivåerna av campylobacter hos våra medlemmar faktiskt lägre i augusti 2018 med 28 procent positiva flockar under två veckor, jämfört med tidigare år.

Det visar också siffrorna för de övriga sommarmånaderna 2018 där campylobacterförekomsten fram till vecka 23 låg på 2,6 procent, skriver Svensk fågel.
Efter den tillfälliga ökningen i augusti sänktes nivån från vecka 34 åter till en låg nivå på 6,9 procent. Utslaget på hela året 2018 låg förekomsten på 8,7 procent vilket är den lägsta nivån någonsin sedan Svensk Fågels campylobacterprogram startades för över tjugo år sedan. Meddelar man i pressreleasen och hänvisar till Ingrid Hansson som är lektor i veterinärmedicinsk bakteriologi på SLU.

– Ja, jag ställer mig frågande till Livsmedelsverkets rapport. Den baseras på ett litet urval och deras sätt att utföra beräkningar stämmer inte med standardiserade metoder, säger Ingrid Hansson till Svensk fågel.