Insekter istället för sill midsommar 2040?

By on 16 June 2017
20136436-sommar-lunch

Sill, lax, grillat, färskpotatis och jordgubbar idag.
År 2040? Individbaserad midsommarmat – kanske med insekter, alger och laboratorieodlat kött, spekulerar Ica.

Ica lade nyligen fram rapporten Maten och framtiden med fem olika framtidsscenarier. I samband med den har man också låtit genomföra fokusgrupper med 00-talister om hur de ser på framtiden och där har man också funderat på hur våra matvanor vid olika stora helger kommer att förändras.

– 00-talisterna gillar fingermat och mat som kan individanpassar och då passar buffékonceptet bra eftersom varje person har möjlighet att påverka sin egen tallriks sammansättning, säger Malin Eriksson som är trendspanare hos Ica.
– 2040 kommer vi troligen kunna få helt skräddarsydd midsommarmat som baseras på konsumentens egna hälsodata och smakpreferenser, säger Malin Eriksson och spekulerar vidare;
– Vi kommer sannolikt ha större fokus på hållbarhet och alternativa proteinkällor. Kanske kommer insekter, alger och laboratorieodlat kött finnas på midsommarbuffén eller grillen i framtiden?

Hur det ser ut idag är traditionsbundet sedan länge.
Sill har visserligen en liten men trogen kundkrets hela året men lyfter vissa högtider. Midsommarveckan är ett exempel. Då stiger försäljningen 1200 procent dagen innan midsommar jämfört med en vanlig sommardag.
Lax är också populärt – inför midsommar köper vi 600 procent mer gravad lax och 400 procent mer kallrökt jämfört med en vanlig sommarvecka.

Till både sillen och laxen vill vi ha färskpotatis och man räknar med att tillgången ska vara god inför årets midsommar.
Midsommar är idag även en stor grillhelg men där är nyheten att fläskytterfilé och annat får en hårdare konkurrens av vegetariska alternativ som exempelvis halloumiburgare.
Till sist vill vi runda av med jordgubbar. Faktum är att midsommarhelgen står för 15-20 procent av den totala svenska jordgubbsförsäljningen och att det då i princip enbart är svenska jordgubbar vi stoppar i oss, över 95 procent.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.