”Irriterande brist på information”

By on 16 June 2017
1929461-hotdogs

Det är irriterande att inte kunna få relevant information.
Det konstaterade matambassadören och förre tv-kocken Ella Nilsson på Icas andra jubileumsseminarium som hölls denna vecka.
– Vi borde aldrig behöva ställa oss frågan om vi kan lita på varan vi håller i handen, sade Ella Nilsson.

Ella Nilsson var en av fyra talare när Icas andra seminarium med utgångspunkt i 100-årsjubileet hölls onsdag på Handels i Stockholm – och hon tog bland annat upp fetthysteri och lightprodukter.
– Som hushållslärare skäms jag över den fetthysteri som rådde i skolan när jag jobbade där, sade hon och exemplifierade med historier om semlor bakade på grahamsmjöl och kli med creme fraiche inuti.
– Då kom också de förhatliga lightprodukterna, sade Ella Nilsson.
– Jag vägrade befatta mig med de produkterna för redan då hade jag filosofin att salva ska man ha utanpå kroppen och inte inuti den.
Hon exemplifierade sedan med olika sätt hon anser att man lurar konsumenten i olika riktningar – chipspåsar som inte är påsar längre utan säckar, som hon sade, eller hur ett halvt kilo kaffe blir 450 grams-paket och vi får nio deciliter vetemjöl istället för ett kilo i paketet.
– Och till exempel den låga kötthalten i hotdogs som vänder sig till barnfamiljer gör det till en för mig mycket tvivelaktig produkt.
Dessutom instämde hon i kritiken mot de upphaussade bästföre-datumen.
– Det är bara en rekommendation men skapar både matsvinn och bortkastade pengar, sade Ella Nilsson.

Butikstrender

Din säkrast källa till fakta om branschen, registrera dig här för dagligt nyhetsbrev – som en minitidning varje dag.