Julkaffet? Det är redan slut…

Långt till jul?
Kanske det.
Men julkaffet är faktiskt redan slut.
 

Jo. Även om vi idag skriver 14 november och det alltså är en månad och tio dagar kvar till jul så är julkaffet slut.
Typ.
I så motto att Zoégas julkaffe är slut på lagret – och att det som finns på butikshyllorna är vad som återstår av årets blandning.

Sedan 30 år har Nestlé-ägda Zoégas haft för vana att varje år sälja en speciell blandning julkaffe.
Det gör man även i år och trots att man i år rostat julkaffet i större volym än vanligt så är det slut på Zoégas lager i södra Sverige.

Principerna för julkaffet är enligt Zoégas att det ska vara ”mörkrostat, mustigt och med inslag av kaffebönor från Östafrika och med mycket karaktär”.
Årets så kallade signaturböna i julkaffet kommer dock från Peru och i Peru från ett område där man sedan generationer odlat Arabicabönor på 2 100 meters höjd över havet.

– Eftersom julkaffets signaturböna har ett specifikt ursprung är skörden och volymen begränsad. I år fick vi tag i en större skörd jämfört med 2017 och kunde rosta större volymer, berättar Zoégas marknadschef Hans Nilsson.
– Trots detta är årets julkaffe sedan vecka 44 helt slut på Zoégas lager. År 2017 räckte julkaffet fram till vecka 46. Det som finns på butikshyllan idag är det som finns kvar, konstaterar Nilsson som även förmedlar beskedet att årets julkaffe har toner av lingon och nougat och är såväl rostat som koppat i Helsingborg.